L'escalfament global va començar fa 180 anys, molt abans del que fins ara es creia, i va ser provocat per l'impacte que va tenir en el clima la revolució industrial, segons un estudi internacional publicat per la revista científica Nature. La Universitat Lliure de Berlín, una de les institucions participants en la investigació, va avançar ahir que aquesta és la principal conclusió d'un estudi pioner del «fitxer natural del clima» dels últims 500 anys (corals tropicals, nuclis sedimentaris, estalagmites, anells en troncs i gels) en els dos hemisferis.

A més, l'estudi -dirigit per Nerilie Abram, de la Universitat Nacional d'Austràlia a Canberra- recull l'anàlisi de diferents models d'evolució del clima al llarg de milers d'anys. «Les investigacions mostren que l'escalfament de la Terra té relació des del principi amb l'augment de la concentració de gasos d'efecte hivernacle a conseqüència de la revolució industrial», va explicar en un comunicat Jens Zinke, paleontòleg de la Universitat Lliure de Berlín i coautor de l'estudi. Abans de la revolució industrial, la quantitat de gasos d'efecte hivernacle (com el CO2) es trobaven en l'atmosfera en una proporció comparativament baixa.

Segons l'estudi, a partir de 1830, coincidint amb les primeres passes de la revolució industrial a Europa, va començar a percebre un augment de les temperatures, primer a l'Àrtic i a les zones tropicals dels oceans, i posteriorment a Europa, Àsia i Amèrica del Nord. Cinquanta anys més tard va començar a ser evident l'inici del canvi climàtic en gran part de l'hemisferi sud, segons l'equip científic, que atribueix aquestes diferències temporals als corrents marins.

La principal aportació d'aquest estudi és la inclusió de gran quantitat de registres del «fitxer natural del clima» de l'hemisferi sud i la seva comparativa temporal amb els del nord. Els científics extreuen a més dues conseqüències del seu descobriment: la confirmació de la mà de l'home després del canvi climàtic i la necessitat de revisar les prediccions sobre l'escalfament global per a les pròximes dècades tenint en compte que no és un fenomen iniciat al segle XX, sinó al XIX.