La crisi migratòria i els atemptats terroristes són els dos eixos del 28è festival internacional de fotoperiodisme Visa Pour l'Image de Perpinyà, que es farà del 27 d'agost a l'11 de setembre.

Els últims atemptats a França han alterat l'organització de diversos esdeveniments i el Visa no n'és una excepció.

Per primera vegada, la policia controlarà tots els accessos a les exposicions, es revisaran bosses de mà i s'instal·laran arcs detectors de metalls. A més, s'han cancel·lat per motius de seguretat les projeccions que habitualment es feien a la plaça de la República.

Malgrat tot, el programa es manté inalterable. «Hi haurà una mica més de cua pels controls però el més important és que el Visa seguirà parlant amb la mateixa força de sempre», va defensar ahir el director, Jean François Leroy.

Els organitzadors remarquen que la mostra segueix posant el focus en els temes d'actualitat d'arreu del món sense autoimposar-se cap censura i que vol ser un «crit a la llibertat».

La cita mostra als milers de visitants els conflictes latents i les problemàtiques, sovint oblidades, que sacsegen els cinc continents. Enguany, hi haurà 22 exposicions de diferents professionals. Val a dir que l'organització ha hagut de triar entre més de 4.500 treballs rebuts.

Tres de les mostres estaran dedicades a la crisi migratòria. S'han convidat dos fotògrafs grecs que estan immortalitzant el drama des del primer moment, com són Iannis Behrakis i Aris Messenis; i també la francesa Marie Dorigny que centra el seu treball en les dones exiliades.

Leroy va assegurar que mai ha rebut cap «pressió» de cap estament ni institució a l'hora d'escollir els temes dels quals parlar o quin tipus de fotografies exposar.

Tampoc aquest any, després que França hagi estat objectiu dels terroristes en els atemptats de París i Niça.

El director insisteix que volen reflexionar i parlar «de tots els atemptats», no només dels que han passat a França o Bèlgica, i critica que sovint el focus mediàtic recau en els morts que tenim més a prop però oblida d'altres successos igual o més sanguinaris que passen altres ciutats com Beirut, Istanbul, Alep o Bamako.

Hi haurà taules rodones i exposicions per reflexionar sobre alguns temes que poden inquietar els radicals, com són els camps de refugiats a les portes d'Europa o l'ocupació que l'Estat Islàmic duu a terme a la ciutat iraquiana de Mossul des de fa dos anys.

Un dels esdeveniments complementaris són les vetllades que es fan cada vespre del 29 d'agost al 3 de setembre i que repassen els esdeveniments més destacats dels darrers dotze mesos a través de projeccions i debats.

Aquestes sessions es fan sempre al recinte de Campo Santo però, a més, el Visa instal·lava una pantalla a la plaça de la República per tal que més gent les pogués seguir. Aquesta activitat s'ha suspès per motius de seguretat.

Segons l'alcalde, Jean Marc Pujol, experts en la matèria han revisat el recinte i han conclòs que no poden garantir la seguretat d'una plaça que té un aparcament soterrani, fet que dificulta poder tenir tot l'espai controlat.

Pujol també va dir que ha estat en converses amb el ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve, i que tots dos han convingut que el Visa s'havia de mantenir «per no cedir a les pressions dels terroristes». «Som un país lliure».