Els escriptors Carme Riera, Ramon Solsona, Àlex Susanna, Genís Sinca o Joan-Lluís Lluís són alguns dels que publiquen noves obres en la temporada literària catalana de tardor, on també es recordarà Montserrat Roig als 25 anys de la seva mort, i s'editarà la correspondència entre Gaziel i Josep Pla.

Abans que comenci setembre, el dia 31 d'agost, a les llibreries ja es podrà fullejar l'últim títol de l'acadèmica mallorquina Carme Riera, Les darreres paraules (Edicions 62), una història centrada en la figura de l'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria, amb la qual va guanyar el 36è Premi BBVA Sant Joan 2016.

El mateix dia, el veterà Ramon Solsona torna amb Allò que va passar a Cardós (Proa), en la qual desplaça el lector fins al Pirineu amb una èpica narració sobre les grans obres hidràuliques que allà es van construir a mitjans del segle XX.

Les pròximes setmanes, altres novetats seran la novel·la de la rectora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Imma Tubella, Un secret de l'Empordà (Columna); el debut de la periodista televisiva Gemma Ruiz, Argelagues (Proa); la humorística i a estones cínica obra Curs de feminisme per microones (Ara Llibres), de la també periodista Natza Farré, o El dia que va morir David Bowie (LaBreu), de Sebastià Portell.

Setembre serà el mes en el qual Marta Orriols publiqui els contes d'Anatomia dels distàncies curtes (Periscopi) i l'argentina Silvana Vogt, que escriu en català, donarà a conèixer La mecànica de l'aigua (Edicions 1984).

El record tindrà el seu espai a Muriel Casals i la revolució dels somriures (Pòrtic), de Quim Torra, igual que a Els primers trets de Francesc Boix (Ara Llibres), on es recuperen les primeres fotografies d'un artista que va fer el soldat als fronts de l'Ebre i del Segre.

L'advocada Gemma Calvet analitzarà el moment polític català a Què ens està passant? (Columna) i Joan Santanach, comissari de l'any Llull, prepara una antologia de textos per a Llibres de l'Avenç amb el títol Llull x Llull.

Octubre serà un mes fecund en novetats, en què sobresurt, també, l'edició commemorativa d'El temps de les cireres (Edicions 62), l'obra més emblemàtica de Montserrat Roig, de qui Sembra Llibres editarà una biografia a càrrec d'Aina Torres, Montserrat Roig. La memòria viva.

L'empordanès Vicenç Pagès Jordà presentarà la reescriptura d'El món d'Horaci (Empúries); Àlex Susanna publicarà Filtracions (Proa), poesia de la quotidianitat, i a la mateixa editorial apareixerà la novel·la de Ferran Sáez Mateu La nit contra tu.

A més, tindran forma de llibre Lesbos, a cor obert (Columna), d'Arantza Díez; Jo mateixa, suposo, de Natalia Carrero (Rata); Merrick. La veritable i meravellosa història de l'home elefant (Columna), de Lluís Prats; Continents (Empúries), d'Andreu Gomila, i La veu del Cyrano (Empúries), debut literàri de Gemma Sardà.

El popular i televisiu Ramon Gener, conegut per divulgar el món de la música, presentarà Perquè la vida no tindria sentit sense música, sense art, o sense llibres (Ara Llibres), mentre que la també televisiva Fàtima Llambrich, a la mateixa editorial, serà l'autora de Sense cadàver, sobre un cas insòlit a Espanya.

Sabadell Grand Central, Nova York Rambla, del recentment mort Manuel Foraster, serà publicat per Tusquets, i el psicòleg Saïd El Kadaoui Moussaoui oferirà a No (Catedral) un retrat de les contradiccions i els sentiments dels fills dels emigrants que van arribar del Magreb els anys vuitanta.

L'autobiografia de Johan Cruyff es podrà llegir igualment en català, igual que El millor equip de la història, de Jordi Costa, a Ara Llibres.

Aquell mes serà també el de Passió, mort i resurrecció de Manel García (Proa), d'Antoni Vives, i el d'A la caça del PSUC (Pòrtic), d'Antoni Batista, sobre aquest partit polític.

Al novembre, Columna farà pública la correspondència entre Josep Pla i Gaziel (Agustí Calvet), entre 1941 i 1964, i el nou segell Rata aposta per Escriptures alçurades, un inèdit pòstum de Carles Hac Mor. Matthew Tree arriba amb De fora vingueren (Columna); Joan-Lluís Lluís presentarà El navegant (Proa); Genís Sinca aterrarà amb El cavaller Floïd (Proa), sobre el mecenes i home de negocis Joan B. Cendrós i Vicenç Villatoro serà l'autor d'El retorn dels Bassat (RBA), sobre la família del publicista Lluís Bassat.

D'altra banda, en català podran llegir-se els títols d'autors com J.K Rowling, Haruki Murakami, Mathias Enard, Anada Simons, Andrea Camilleri, Kirmen Uribe, Anna Gavalda, Delphine de Vigan, Péter Gardós, Boualem Sansal, Yuval Noah Harari, John Le Carré, Paulo Coelho, Mark Frost, Giles Legardinier, Anna Todd, Audrey Carlan, Jonathan Safran Foer o Camilla Lackberg.

També Marie Kondo, Pierre Lemaitre, Ramón Cotarelo, Patrick Ness, Roald Dahl, Gonçalo M. Tavares, David Vann, Jean Echenoz, Svetlana Alexievitx, Hans Fallada, Cynthia d'Aprix Sweeny, Laurent Binet o Elizabeth Strout.