El Castellot de Bolvir, l'únic jaciment documentat on es treballava l'or en la Catalunya antiga

El jaciment participarà per primer cop en la jornada de la Ruta dels Ibers

30.08.2016 | 11:11
Dos estudiants treballant en el jaciment
Dos estudiants treballant en el jaciment

El jaciment iberoromà del Castellot de Bolvir és l'únic on s'ha documentat arqueològicament un taller d'orfebre on es treballava l'or en la Catalunya antiga. El director de l'excavació, Oriol Olesti, ha explicat que fa uns anys que s'està desenvolupant un projecte d'estudi de l'explotació de l'or pirinenc a la zona de la Cerdanya. Olestí ha assegurat que "l'or pirinenc és un or conegut per fons d'època romana i també islàmica, i fins i tot, hi ha fonts que parlen del Segre com un riu aurífer". En el marc d'aquest projecte, els arqueòlegs, van excavar fa un parell d'anys un petit taller metal·lúrgic que van datar de la fase romana republicana, "al final del món ibèric ja en contacte amb roma", senyala Olesti. Enguany, el jaciment del Castellot, participarà per primera vegada en la jornada de la Ruta dels Ibers que se celebrà a escala de tot Catalunya.

"Una petita gota d'or treballat, amb plata i coure, i altres partícules, trobades en un taller metal·lúrgic", diu Olesti, són la prova que documenta l'activitat d'orfebre que ja es duia a terme en època iber al poblat del Castellot. Els arqueòlegs se centren ara a estudiar si aquest or procedia del Pirineu o si en canvi procedeix d'altres zones fruit de l'intercanvi comercial.

La jornada de la ruta dels ibers, una jornada en l'àmbit català de promoció i visita de jaciments ibèrics, enguany està dedicada al comerç. Al Castellot es dedicarà la jornada a l'estudi d'una de les produccions que" creiem que havien desenvolupat els ceretans que és la producció d'or", ha apuntat Olesti. Que segueix "farem un taller de batea i estudi, amb algunes conferències, de com s'obtenia l'or a la regió pirinenca per als participants coneguin el procés d'obtenció".

Les restes del poblat iberoromà del Castellot van ser descobertes pels arqueòlegs Oriol Olesti i Oriol Mercadal l'any 1992. Va ser, però, a partir de l'any 2006 quan s'hi va començar a treballar gràcies a la voluntat de l'ajuntament de Bolvir. L'excavació es du a terme amb subvenció de la Generalitat, l'Ajuntament, i l'Autònoma que hi desenvolupa un campus d'arqueologia on es treballa amb els estudiants del grau d'arqueologia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

The Toy Dolls
L´In-somni de Girona anuncia The Toy Dolls, Gringo Star i Crim

L´In-somni de Girona anuncia The Toy Dolls, Gringo Star i Crim

El festival internacional de música avança els primers noms i posa a la venda les entrades per al...

Un figuerenc contra els nazis

Un figuerenc contra els nazis

La revista "Sàpiens" desvela la fascinant història del desconegut heroi de la Segona Guerra Mundial

Espanya tindrà un nou restaurant amb tres estrelles Michelin

Espanya tindrà un nou restaurant amb tres estrelles Michelin

A més, la guia d'aquest any donarà a "molts" establiments les dos estrelles i a "moltíssims" una

La UdG oferirà un grau en Creació de Moda únic a l´Estat

La UdG oferirà un grau en Creació de Moda únic a l´Estat

Els estudis arrencaran a partir del curs 2019-2020 i s'oferiran a través d'un centre adscrit al...

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema