El Festival de Teatre Amateur de Girona ha clos la seva setzena edició amb unes xifres d'assistència qualificades d'«excel·lents» pels organitzadors, que constaten «la bona marxa del Festival».

Aquest any han sigut aproximadament 11.000 persones les que han gaudit d'algun dels quaranta espectacles programats, segons un comunicat difós ahir per la Diputació de Girona, institució promotora del festival.

L'increment de públic respecte a l'edició anterior, que va tenir 10.000 espectadors, troba una de les seves raons en la bona acollida del Fitag als Municipis, que ha reunit prop de 1.500 espectadors.

El Festival també ha esdevingut un important punt de trobada del teatre amateur internacional. Enguany, el Fitag ha acollit l'assemblea nacional general de la confederació de teatre amateur Escenamateur, com també les reunions de treball de l'associació Corredor Latinoamericano de Teatro amb diferents companyies gironines.

A més, el Fitag ha comptat amb la presència, durant els cinc dies del Festival, del president mundial de l'associació AITA (Associació Internacional de Teatre Amateur), Rob van Genechten. Ja s'estan plantejant col·laboracions entre el Fitag i l'AITA per a properes edicions.

En total, han participat en aquesta edició del Fitag 25 companyies teatrals d'onze estats diferents (l'Argentina, el Brasil, Egipte, l'Iran, Israel, Polònia, el Senegal, Ucraïna, l'Uruguai, Xile i Espanya), i han estat 215 els participants que s'han allotjat a la demarcació.

A Girona ciutat els espectacles han tingut lloc a sis escenaris diferents. El pati de les Magnòlies, que estava reservat a obres de companyies gironines, ha estat l'escenari amb l'assistència més alta.

L'obra més vista ha estat la coproducció del Festival Hamlet, amb prop de 1.000 espectadors repartits en cinc funcions. També va tenir un gran èxit de públic l'espectacle inaugural Revolution, de la companyia de Llançà I per què no?, que va omplir el Teatre Municipal.

Una de les obres que més bones crítiques ha rebut ha estat l'altra coproducció del Festival, A la deriva, que es va representar al refugi antiaeri i que va comptar amb el suport del Museu d'Història de Girona.

Finalment, Els grups Teatr Krzywa, de Polònia, i Geografía Teatral, de Xile, han estat els escollits per fer propostes de coproduccions de cara a l'edició del festival de teatre amateur del 2017.