El festival Temporada Alta compleix 25 anys. Com a bagatge acumula 1.302 espectacles programats i ha aconseguit dur a les sales de teatre un total de 623.076 persones.

Aquell festival, nascut només amb quatre representacions de teatre l'any 1992, aposta per combinar els muntatges internacionals amb les arts escèniques pensades i produïdes a Catalunya.

Al llarg d'aquest quart de segle, un 35% dels espectacles vistos han estat internacionals i més de la meitat (un total de 668) són estrenes ja sigui d'àmbit absolut, estatal o català.

Per Girona i Salt han passat companyies de 41 països diferents i els espectacles coproduïts pel festival han girat a 31 països. A més, s'han programat més de 150 espectacles de grups gironins.

El director, Salvador Sunyer, assegura que el Temporada Alta ha crescut gràcies a la varietat d'estils, l'aliança d'institucions i empreses i la confiança dels espectadors.

El festival va aixecar el teló fa 25 anys amb l'espectacle Degustació del Talleret de Salt, sobre el món de la cuina. La idea de Salvador Sunyer, Quim Masó i Josep Domènech (Bitó Produccions) era portar algunes companyies de teatre en un mes, el setembre, on no hi havia activitat cultural programada a la ciutat.

«Ni molt menys teníem la pretensió d'arribar fins a on hem arribat», reconeix Sunyer. En aquest quart de segle, aquell petit festival ha pres volada i s'ha situat entre les cites culturals europees de referència. Actualment, cada edició arriba a la xifra de 100 espectacles.

«El Temporada Alta és diferent d'altres festivals europeus perquè té una programació molt àmplia, des de la música o el teatre més comercial a les propostes de més rabiosa contemporaneïtat», reflexiona Sunyer.

Algunes xifres ajuden a fer-se a la idea de la dimensió del festival. Gairebé 111.000 persones han assistit a les activitats complementàries que es fan des del 2003. L'espectacle que més gent ha reunit ha estat la inauguració de l'edició 2015, La cerimònia del foc, un muntatge gratuït al centre de Girona que van veure aproximadament 32.000 persones.

Un total de 360 espectacles s'han estrenat per primera vegada al Temporada Alta i s'han produït més de 150 obres de companyies locals. En total, el festival ha produït o coproduït 291 muntatges. I tot plegat, amb ocupacions per sobre del 90%.

Avui són onze els municipis que acullen espectacles del festival. El 20% dels espectacles són coproduccions, especialment pel que fa a la creació contemporània. Les produccions catalanes i la projecció de les companyies i creadors gironins són segells del festival.

«És un error creure que has de programar allò que vol el públic, el que has de fer és ajudar el públic a fer cada cop un pas més i tornar-se cada vegada més sofisticat i de mirada més àmplia», diu el director.

Sense anar més lluny, aquest 2016 es podran veure una trentena d'espectacles internacionals representats en llengües com el francès, l'alemany o el lituà. Sunyer està segur que si això ho haguessin fet fa quinze anys enrere «no hauria vingut ningú». «El públic i el festival hem crescut junts», diu.

En aquests 25 anys han passat pel festival grans noms del teatre del segle XX com Guy Cassiers, Jan Fabre, Krystian Lupa o Oskaras Korsunovas. El director que més vegades ha estat al festival és Peter Brook (nou ocasions). El festival fins i tot té subseus a Buenos Aires, Lima i Montevideo.

Temporada Alta és una iniciativa privada que compta amb aportacions d'administracions públiques com Diputació de Girona, Generalitat o els ajuntaments de Salt i Girona (el pressupost del 2015 va ser de més de 2,4 MEUR i el 48% provenia de subvencions públiques).