El festival Temporada Alta arriba al quart de segle i vol celebrar-ho sense estridències i centrant tots els esforços i els recursos per potenciar la programació i les coproduccions. "Podríem haver fet un llibre, una exposició o focs artificials però tot això val diners i creiem que allò que és realment important és fer un bon festival", reconeix el director, Salvador Sunyer, en una entrevista a l'ACN. Temporada Alta presenta 100 espectacles, dels quals 30 són internacionals i 61 d'autoria catalana. Segons Sunyer, la programació internacional és "la més potent" perquè combina els grans noms del teatre europeu - Krystian Lupa, Peter Brook, Thomas Ostermeier, Oskaras Korsunovas- amb l'aposta per a nous talents emergents com Milo Rau, Tiago Rodrigues o Nicolas Stemann. També potencia els treballs de directors estrangers amb actors i equips catalans. "A casa nostra tenim molt de talent, ens interessa estar atents al què passa fora i posar-ho al costat de la creació del país", ha defensat.

El Festival Temporada Alta presenta la que, en paraules del seu director, Salvador Sunyer, és la programació internacional més potent fins ara. Portar directors d'arreu d'Europa i de Sud-Amèrica, potenciar l'autoria catalana i les produccions i coproduccions del festival és la manera que ha escollit el festival de celebrar l'efemèride. Sunyer reconeix que van plantejar-se què fer per celebrar aquest 25è aniversari però, segons reconeix, no són massa amics de fer "grans històries". "Qualsevol cosa que fem són diners i volem centrar els recursos en fer el que és més important: una bona programació", assegura.

Per a Sunyer, les claus d'aquesta edició són la potència de la programació internacional ja que reuneix molts dels grans noms del teatre europeu que en edicions anteriors havien passat pel festival. "Mai abans havíem tingut tants noms reunits en una única edició", ha manifestat. Així doncs, pel Temporada Alta 2016 passaran, entre d'altres, noms com Krystian Lupa, Peter Brook, Thomas Ostermeier, Oskaras Korsunovas, Guy Cassiers, Mauricio Kartun i Lagartijas tiradas al sol.

La programació internacional es completa, segons Sunyer, amb l'aposta per nous directors que comencen a fer-se un lloc. "Com hem fet d'altres anys amb altres noms, creiem que són una aposta clara que marcarà el futur del teatre", ha valorat. En aquest apartat, destaca Fabrice Murgia, Milo Rau, Tiago Rodrigues o Nicolas Stemann. Dels 100 espectacles d'enguany, 30 són internacionals i procedeixen de 18 països diferents.

Més autoria catalana que mai

Del centenar d'espectacles que programa el Temporada Alta aquest any, 61 són d'autoria catalana (ja sigui en teatre, circ, dansa o cinema). Mai abans s'havia assolit una xifra tan alta. Sunyer en dóna les raons: "Aquí tenim molt talent i un festival que és de país ha d'apostar pel que es fa aquí", ha defensat.

A més, el festival reforça una línia que, en el futur, vol que vagi a més. Es tracta de fer col·laborar directors estrangers amb actors catalans. En aquest sentit, el prestigiós director Krystian Lupa dirigirà actors catalans a 'Davant la jubilació', una producció conjunta amb el Lliure que després farà gira per Europa. També segueix aquesta línia el projecte 'El Solar' del gironí Xavi Bobés, Jomi Oligor i Shaday Larios. Els tres s'intal·len durant tres setmanes a un antic teatre que hi havia hagut al Barri Vell de Girona (al costat del restaurant Le Bistrot, a les escales del seminari) per investigar sobre l'espai i crear un muntatge a través de la seva historia. Aquest espectacle també girarà i, a cada lloc que vagi, s'adaptarà la historia a cada espai.

Molts dels espectacles que presenta la programació del 2016 tenen al darrera la petja del festival. El Temporada Alta produeix o coprodueix 29 dels 100 espectacles i treballa amb l'objectiu que molts d'ells puguin girar a fora. En aquests 25 anys, els espectacles produïts pel festival s'han vist a 41 països i aquesta és una línia que Sunyer vol reforçar.

Acostar la cultura a les escoles

El director del temporada alta lamenta que la cultura s'ha tractat sovint com una qüestió "supèrflua i elitista" i, per això, des del festival han encetat una línia de treball per portar les arts escèniques a molts públics. En d'altres edicions, han fet experiències amb col·lectius d'immigrants o en risc d'exclusió social i en aquesta edició es volen centrar en el món educatiu. "És una manera d'obrir-los una petita finestra a un altre món al que no estan acostumats", reflexiona Sunyer.

Per això, oferiran gratuïtament a totes les escoles de 4rt de primària de Salt i Girona un espectacle dirigit i escrit per Carlota Subirós. L'obra, representada només per un únic actor d'origen subsaharià, es representarà a les escoles i explica què és la vida a través de tradicions de països de tot el món. "No estem a favor de fer les coses gratuïtament però si no ho fem així hi ha alumnes que poden quedar fora", ha manifestat.