El papa Francesc ha aprovat la creació d'un dicasteri, els ministeris que formen el Govern de la Santa Seu, que reagruparà als quatre que s'ocupaven de Justícia i Pau, Immigrants, Solidaritat i Sanitat, segons va informar ahir l'oficina de premsa del Vaticà. Amb aquest nou dicasteri per al «Servei del Desenvolupament Humà i Integral» es fa un pas endavant en la voluntat del pontífex d'agilitar i simplificar el Govern de la Santa Seu, en el que treballa l'anomenat «C9», la comissió de cardenals creada el 13 d'abril de 2013.

Aquest nou «ministeri», que entrarà en funcions el pròxim 1 de gener, reagrupa els anteriors Pontificis Consell per a la Justícia i per la Pau; el «Cor Unum», encarregat de gestionar les obres de solidaritat; el de la Pastoral per als Migrants i el de la Pastoral per als Treballadors de la Sanitat. Francesc va nomenar com a prefecte del nou dicasteri al cardenal Peter Turkson, que era actualment president del Pontifici Consell de Justícia i Pau.

No obstant això, en el «motu proprio», la carta apostòlica amb la qual Francesc institueix el nou dicasteri, s'explica que el mateix pontífex s'encarregarà temporalment de tot el relatiu a immigració. «Una secció del dicasteri s'ocupa específicament del que concerti als refugiats i immigrants. Aquesta secció estarà ad tempus sota la guia del Summe Pontífex, que la dirigirà en les maneres que consideri oportú», detalla.

Prioritat per als refugiats

D'aquesta manera, Francesc s'ocuparà personalment d'un dels temes que més li estan preocupant en el seu pontificat: el drama de la immigració i que fins ara estava sota la guia del cardenal Antonio Maria Vegliò. En el «motu proprio» s'explica la decisió de crear aquest dicasteri: «El Successor de l'Apòstol Pere, en la seva tasca de promoure aquests valors, s'adapta contínuament els organismes que col·laboren amb ell, de manera que puguin respondre millor a les exigències dels homes i les dones, als que estan cridats a servir».

Aquest dicasteri, afegeix el comunicat de premsa, «és competent en les qüestions que es refereixen a les migracions, els necessitats, els malalts i els exclosos, els marginats i les víctimes dels conflictes armats i de les catàstrofes naturals, els empresonats, els aturats i les víctimes de qualsevol forma d'esclavitud i de tortura».