El festival Temporada Alta arriba aquest any al quart de segle i del 30 de setembre al 4 de desembre programarà 100 espectacles, 30 dels quals internacionals, 29 produccions i coproduccions i 33 estrenes absolutes d'autoria catalana entre un total de 61 propostes d'autoria catalana.

Consolidat com un model d'èxit, el Festival de Tardor de Catalunya busca l'equilibri entre la producció i coproducció de nous espectacles, la promoció de l'autoria catalana amb èmfasi en la creació contemporània i consolidar-se com a aparador dels millors muntatges internacionals de 18 països diferents.

Krystian Lupa, Peter Brook, Milo Rau, Alain Platel, Thomas Ostermeier, Oskaras Korsunovas, Fabrice Murgia, Guy Cassiers, Mauricio Kartun i Lagartijas tiradas al sol són alguns dels grans noms internacionals que es podran veure al festival.

Lluís Pasqual serà l'encarregat d'aixecar el teló del 25è aniversari del Festival al Teatre Municipal de Girona amb In memoriam-La quinta del biberó, una coproducció entre el Festival i el Teatre Lliure que neix a partir de testimonis de la Batalla de l'Ebre.

De la programació estrangera destaquen les propostes -gairebé totes, estrenes a Espanya o a Catalunya- de Thomas Ostermeier amb La Mouette, versió en francès de La Gavina d'Anton Txèkhov; o Peter Brook que, amb Marie-Hélène Estienne, estrenarà a Catalunya Battlefield, i amb la seva desena visita es convertirà en el director estranger que més vegades ha participat al festival.

Temporada Alta aposta clarament pel talent de proximitat amb espectacles d'artistes i dramaturgs de renom com Lluís Pasqual, Àlex Rigola, Pau Miró, Lázaro García, Oriol Broggi o Lluïsa Cunillé.

Algunes de la trentena de produccions i coproduccions que presenta el festival són estrenes absolutes, com Cúbit, de Josep Maria Miró i en coproducció amb La Ruta 40; Un obús al cor, de Wadji Mouawad, dirigida per Oriol Broggi en coproducció amb La Perla 29 o Who is me. Pasolini, d'Àlex Rigola.

Musicalment, destaquen els concerts de Rufus Wainwright, que presentarà el seu últim disc, Sonnets; Paul Fuster amb el seu recent àlbum, Go/Between o Jorge Drexler, Rosario Flores i Izal, a més de Manel i Andrea Motis amb Joan Chamorro.

El director artístic del certamen, Salvador Sunyer, va apuntar ahir en una roda de premsa al Teatre Municipal de Girona la importància d'un «festival internacional totalment arrelat» que «tothom a Catalunya sent com a seu».

La programació multidisciplinària acobla teatre, dansa, circ, música, cinema i espectacles per a les famílies, i aquest any, després de la bona acollida en la passada edició, se celebrarà per segona vegada el cicle Connexió Flandes, en què s'explora l'escena teatral flamenca, una de les més dinàmiques d'Europa.

Alguns dels noms convidats són Alain Platel, que presentarà Nicht Schlafen, obra creada a partir del món musical de Gustav Mahler i les polifonies africanes.

Temporada Alta obre una línia nova en l'apartat social del Festival i, a banda de facilitar la presència de la població amb risc d'exclusió social, posa l'èmfasi en l'educació, amb l'espectacle La llavor del foc, dirigida per Carlota Subirós, que s'oferirà gratuïtament a les escoles de Girona i Salt.

Encara que la gran part de programació es concentra a Girona i Salt, el festival és present en un total de 9 poblacions diferents, entre les quals Palafrugell, Celrà, Sant Cugat del Vallès o Torroella de Montgrí, i aquest any s'incorpora Fornells de la Selva.

El pressupost d'aquesta edició, de 3.075.700 euros, és inicialment el més elevat de la història del festival i el qual compta amb una aportació més gran d'empreses privades (895.700 euros).

Al llarg de 25 anys, Temporada Alta s'ha posicionat com un dels festival de renom del sud d'Europa amb 1.302 espectacles, 446 d'ells internacionals (de 41 països diferents) i 291 produccions, de les quals més del 50 % han estat estrenes absolutes a Espanya o Catalunya i un total de 623.076 espectadors en sala. Les entrades per a aquest festival es posaran a la venda el 7 de setembre.

El Canal tindrà gestió externa

A preguntes dels periodistes, el conseller de Cultura, Santi Vila va explicar que «per primer cop» la Generalitat ha fet saber als ajuntaments de Girona i Salt que «tan aviat com precisin el model de gestió [del centre El Canal] poden «comptar amb nosaltres». Per la seva part, Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, va dir que «s'ha arribat a un consens» entre les institucions afectades «per iniciar l'elaboració del plec de condicions» i «el calendari seria que el 2017 estigués en dansa». La gestió serà «externalitzada».