L'Administració del Tresor que depèn del Ministeri francès de Finances proposa crear un impost sobre el «menjar porqueria» en funció de la seva càrrega en calories per combatre el sobrepès i l'obesitat, que tenen un cost econòmic molt elevat per al país. No obstant aixòmm, al Govern no li agrada la idea. Segons el Tresor, l'objectiu seria canviar els dispositius fiscals actuals, que des de 2012 graven en particular les begudes edulcorades (i que permeten recaptar 400 milions d'euros a l'any) per adoptar un model similar al que existeix des de fa un parell d'anys a Mèxic , tal com va informar ahir el diari Les Echos.

El rotatiu econòmic, que recull un informe del Tresor, assenyala que es tractaria d'incrementar el preu del «menjar porqueria» de manera significativa, entre un 1% i un 8%, que penalitzaria els productes amb moltes calories i poc valor nutricional. Una altra possibilitat seria elevar el tipus de l'IVA per als productes «més nocius per a la salut», ja que ara tots els aliments tenen a França un tipus reduït llevat l'alcohol, la confiteria i els greixos vegetals.

Tenint en compte que un impost així afectaria més a les classes més baixes, que són les que més part del seu pressupost dediquen a l'alimentació, els autors de l'estudi suggereixen que això es podria compensar amb una pujada de subsidis socials. No obstant això, el ministre de Finances, Michel Sapin, es va pronunciar ahir mateix en contra de crear una nova taxa ara que el Govern està intentant baixar els impostos, i el seu secretari d'Estat d'Hisenda, Christian Eckert, va considerar que la proposta del Tresor és massa complexa.

En una entrevista a l'emissora de ràdio RTL, Eckert va recordar que el Parlament ja ha discutit sobre una sèrie d'impostos que tindrien per objectiu modificar el comportament dels consumidors francesos, com els que graven els olis, les farines, la margarina, la xocolata o les begudes edulcorades.

Un problema que creix

El Tresor va calcular que les prop de 30 milions de persones que a França tenen sobrepès o directament són obesos comporten un cost anual de 20.400 milions d'euros anuals. En aquesta xifra es comptabilitzen, per exemple, les despeses sanitàries per les malalties associades a l'excés de pes (uns 17.000 milions d'euros anuals, sobretot per diabetis, hipertensió o afeccions respiratòries, articulars, càncer o depressió) i les jornades no treballades per aquesta mateixa raó (7.000 milions).