La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCCC) presentarà els propers 25 i 26 de novembre a l´Auditori de Girona en dos concerts el doble disc titulat Tossudament Llach, un recopilatori de les cançons més representatives de la trajectòria de l´autor de L´estaca, que ha cedit desinteressadament la seva obra per a aquest projecte impulsat per la Fundació Metalquímia i dirigit per Francesc Cassú.

Precisament aquests dies s´està enllestint a l´estudi de gravació 44.1 d´Aiguaviva l´enregistrament de les veus dels artistes col·laboradors del CD, els cantants Beth i Manu Guix, que ja han actuat en altres ocasions amb la SCCC, i el cantant líric Roger Padullés i Elena Gadel, que debuten en un enregistrament amb l´orquestra.

La SCCC va enregistrar la part musical del nou treball durant la segona setmana de juliol a l´Auditori de Girona.

Els artistes i els impulsors del projecte van explicar ahir a l´estudi de gravació d´Aiguaviva que el nou treball, el vuitè de la SCCC, serà un recull antològic de la trajectòria de Lluís Llach des dels seus inicis als escenaris fa 50 anys, amb una «acurada» recopilació d´una cinquantena de les seves peces més emblemàtiques, concentrades en 15 temes.

El resultat serà un doble CD de 90 minuts de durada, amb peces que són en algun cas només instrumentals, d´altres només cantades i d´altres cantades amb acompanyament instrumental, que es van combinant.

Han preferit de moment reservar-se els títols de les cançons però com a pista van explicar que hi haurà els grans èxits i no hi poden faltar per exemple L´estaca o La gallineta, encara que aquesta darrera serà tot just evocada en un apunt instrumental.

El president executiu de Metalquimia, Josep Lagares, va explicar que la idea del disc va sorgir just al final dels concerts de presentació de l´anterior treball de la SCCC a l´Auditori de Girona, quan Lluís Llach va felicitar la formació i «es va declarar admirat pel so únic que emet aquesta formació musical, que també és única».

«Allò ens va inspirar la voluntat de fer-li un reconeixement per la seva gran obra, per ser un gran mestre i un gran patriota» va assenyalar Lagares.

En aquest sentit, el nom del disc, Tossudament Llach, «vol reflectir la resistència de Llach, la seva persistència, el fet que després de 50 anys encara sigui vigent la seva música, cosa que el sorprèn fins i tot a ell», va dir el director tècnic de la SCCC, Jaume Lleixà. Lleixà també va dir que «amb orquestra i en gran format no s´havien interpretat mai les cançons de Llach», que han hagut de ser reescrites amb els corresponents arranjaments per a una formació de 60 músics. Aquesta feina l´han dut a terme el compositor Adrià Barbosa i el mateix Francesc Cassú.

El director artístic de la SCCC, Francesc Cassú, va defensar que «Llach estarà molt content de poder escoltar la seva música d´una manera totalment diferent a com l´ha pogut sentir fins ara».

Per a la cantant Beth és un «veritable plaer» poder interpretar Llach i per a Elena Gadel «ha de ser una passada». Per la seva banda, el tenor Roger Padullés, que va compartir escenari amb la SCCC l´any passat en un concert al Born Centre Cultural de Barcelona, va assegurar que «la combinació Llach i SCCC serà fantànstica».

A Girona, el nou treball de la SCCC es presentarà en un doble concert els dies 25 i 26 de novembre a l´Auditori. Les entrades ja són a la venda a 15, 20 i 25 euros.

Seguint la línia solidària d´aquest projecte musical, una part dels ingressos de les entrades es destinaran a la fundació Àstrid XXI i a Càritas - Empreses amb Cor.