L'actriu alemanya Hanna Schygulla va considerar ahir a Barcelona que el món actual «té elements d'un malson», en referència als problemes que pateix el planeta, com l'ascens del populisme, els conflictes internacionals o la crisi dels refugiats.

«No puc donar receptes per a l'estat del món, que és una cosa que té elements d'un malson però també d'una utopia», va dir la que va ser diva del cinema alemany durant una roda de premsa a la Filmoteca de Catalunya, que aquest mes ha programat una selecció de les principals pel·lícules en les quals ha participat.

En aquest sentit, Schygulla va explicar que ella mateixa ha recollit les seves memòries com a «filla de refugiats» polonesos en la seva autobiografia Wach auf und träume: die Autobiographie (Desperta i comença a somiar), un llibre publicat el 2013 en el qual repassa els seus inicis al teatre i el cinema així com la repercussió de la guerra en la seva vida familiar.

«A mi també em van fer coses» per ser estrangera, recorda l'actriu, de 72 anys, a l'hora que ha convidat a «convertir una situació que pot ser difícil en una força», va dir la musa de Rainer Fassbinder.