El Govern llança un pla d'identificació genètica de víctimes de la Guerra Civil

La Generalitat enviarà una carta a les més de 4.700 persones que integren el cens de familiars de persones desaparegudes

09.09.2016 | 07:19

El Govern de la Generalitat va signar ahir un programa d'identificació genètica de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.

«És un pas endavant per resoldre el dèficit democràtic», va assenyalar el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, qui va afegir que és quelcom que «demanava el país i la dignitat».

El pla, «agosarat i de llarg recorregut», consistirà a fer una base de dades dels perfils genètics dels familiars de les víctimes, una altra amb els de les mateixes víctimes a partir de restes humanes i, finalment, fer un encreuament exhaustiu dels resultats per intentar establir les relacions de parentiu.

«Hi ha dies que un se sent especialment orgullós i que recordarà tota la vida», va afirmar el conseller de Salut, Toni Comín. «I avui és un d'aquests», va afegir, congratulat d'atendre el «deure amb les víctimes de la Guerra Civil».

En la mateixa línia, el conseller de Justícia, Carles Mundó, va apuntar que «recuperar la memòria» és una manera «digna» de tancar una pàgina «negra» de la història.

Els departaments que encapçalen Romeva, Comín i Mundó han tirat endavant conjuntament aquest programa que ha de servir perquè tots els familiars de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista tinguin la possibilitat de trobar les restes humanes de les víctimes.

Cartes a 4.700 persones
La Generalitat enviarà una carta a les més de 4.700 persones que integren el cens de familiars de persones desaparegudes -qui no ho estigui s'hi pot inscriure- en la qual informarà del procediment que es posarà en marxa.

Per una banda, els afectats que vulguin participar de la iniciativa se sotmetran a unes proves d'extracció genètiques per via bucal en centres determinats i es farà una base de dades.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Partitura del segon origen

nes hores abans que Rajoy declarés la fi de les institucions catalanes tal com les hem...

La Penyora dedicarà a la mexicana Elena Garro el proper festival Pepe Sales

La Penyora dedicarà a la mexicana Elena Garro el proper festival Pepe Sales

?Girona acollirà les activitats artístiques del 26 de gener al 7 de febrer

El Temporada Alta arrenca Connexió Iberoamèrica amb les sanguinàries «Mendoza»

El Temporada Alta arrenca Connexió Iberoamèrica amb les sanguinàries «Mendoza»

Los Colochos adapta «Macbeth» en el context de la revolució mexicana

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema