El Govern de la Generalitat va signar ahir un programa d'identificació genètica de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.

«És un pas endavant per resoldre el dèficit democràtic», va assenyalar el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, qui va afegir que és quelcom que «demanava el país i la dignitat».

El pla, «agosarat i de llarg recorregut», consistirà a fer una base de dades dels perfils genètics dels familiars de les víctimes, una altra amb els de les mateixes víctimes a partir de restes humanes i, finalment, fer un encreuament exhaustiu dels resultats per intentar establir les relacions de parentiu.

«Hi ha dies que un se sent especialment orgullós i que recordarà tota la vida», va afirmar el conseller de Salut, Toni Comín. «I avui és un d'aquests», va afegir, congratulat d'atendre el «deure amb les víctimes de la Guerra Civil».

En la mateixa línia, el conseller de Justícia, Carles Mundó, va apuntar que «recuperar la memòria» és una manera «digna» de tancar una pàgina «negra» de la història.

Els departaments que encapçalen Romeva, Comín i Mundó han tirat endavant conjuntament aquest programa que ha de servir perquè tots els familiars de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista tinguin la possibilitat de trobar les restes humanes de les víctimes.

Cartes a 4.700 persones

La Generalitat enviarà una carta a les més de 4.700 persones que integren el cens de familiars de persones desaparegudes -qui no ho estigui s'hi pot inscriure- en la qual informarà del procediment que es posarà en marxa.

Per una banda, els afectats que vulguin participar de la iniciativa se sotmetran a unes proves d'extracció genètiques per via bucal en centres determinats i es farà una base de dades.