Julieta, de Pedro Almodóvar, ha estat la pel·lícula triada per l'Acadèmia de Cinema com a representant espanyola per la 89 edició dels Oscars de Hollywood, en la qual competirà pel premi al millor film de parla no anglesa.

L'actor Miki Esparbé, protagonista de la comèdia Cuerpo de Élite, ha estat l'encarregat d'anunciar el títol triat pels acadèmics en un acte acompanyat per la presidenta en funcions de la institució, Yvonne Blake, i una notària.

Les altres dues finalistes eren El olivo, d'Icíar Bollaín, i La novia, de Paula Ortiz.

Julieta és un drama sobre la complexitat de les relacions mare i filla, basat en relats d'Alice Munro i protagonitzat per Adriana Ugarte i Emma Suárez. És la pel·lícula més sòbria i continguda de la filmografia del manxec.

Al seu favor en la pugna per la estatueta jugarà que es tracta del director espanyol més valorat a l'estranger. Ja es va endur l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa l'any 2000 amb Todo sobre mi madre, i el 2003 el de millor guió per Hable con ella.

Aquest any a més ha rebut el doctorat honoris causa per la Universitat d'Oxford i el MoMA de Nova York li dedicarà el proper hivern una retrospectiva, la qual cosa pot jugar al seu favor en la campanya de promoció de cara als Oscars.

Facilitar la promoció de la pel·lícula seleccionada és el principal motiu pel qual aquest any el calendari de votacions per triar a l'aspirant espanyola a l'Oscar s'ha avançat un mes, segons l'Acadèmia de Cinema.

La novia, dirigida per Paula Ortiz, és una adaptació lliure de Bodas de sangre amb una ambiciosa aposta estètica i El olivo, d'Icíar Bollaín, una road movie optimista amb la crisi econòmica de rerefons.