L'Ajuntament de Vilanova de Sixena (Osca) demandarà per difamació el conservador del Museu de Lleida, Albert Velasco, per assegurar en un article periodístic que els veïns del poble van ser els autors de l'incendi del monestir cistercenc durant la Guerra Civil.

L'alcalde de la localitat, Alfonso Salillas, va dir als periodistes que «el poble està molt dolgut» amb les manifestacions de Velasco, al qual acusa de «manipular la història» en sostenir que «els incendiaris vam ser nosaltres».

L'incendi va ser provocat per les tropes de la columna anarquista Durruti, segons que consta en les declaracions dels testimonis, segons l'alcalde.

L'advocat que representa el municipi, Jorge Español, ha confirmat que presentarà als jutjats d'Osca una demanda civil per difamació prenent com a referent a la llei orgànica del dret a l'honor i a la pròpia imatge.

Velasco va replicar que no ha «descobert res de nou» perquè abans d'ell, dos historiadors del mateix municipi ja havien afirmat que l'incendi havia estat «obra del comitè local». La Federació Regional d'ERC a Lleida va expressar el seu suport a Velasco.