L'Ajuntament de Barcelona ?o?brirà avui una convocatòria per atorgar una nova línia de subvenció de fins al 95% i amb un límit de 5.000 € de l'IBI dels espais i establiments dedicats a l'exhibició i el comerç cultural, va explicar ahir el tinent d'alcalde Jaume Collboni.

La finalitat d'aquesta bonificació, amb una partida inicial de 500.000 € i que exclou les multisales de cinema, encara que podria beneficiar 250 equipaments i empreses, és segons el polític socialista «donar suport a una activitat fonamental i generar més oferta cultural».

Tant Antoni Albaladejo, de l'Associació d'Empreses Teatrals de Catalunya (ADETCA), com Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters, han valorat positivament la iniciativa, la qual consideren que afavoreix el comerç local de proximitat i les sales de teatre privades.

En aquest punt, Albaladejo posa com a exemple que un teatre com el Victòria, ubicat al Paral·lel, amb 1.200 localitats i uns 2.000 metres quadrats de superfície, paga actualment un IBI d'uns 14.000 euros, i gràcies a aquesta ajuda ara passarà a pagar-ne uns 9.000.

Collboni remarca que aquestes ajudes inclouen les entitats amb el local de propietat com de lloguer.

En principi, d'aquests 500.000 euros de la convocatòria, uns 400.000 seran per a espais estables d'exhibició d'arts escèniques com teatre, dansa, circ i altres disciplines d'art en viu i els 100.000 restants seran per a establiments comercials de l'àmbit cultural com galeries d'art, sales d'exposició, llibreries i cines amb programació de cinema d'autor i en versió original.

La mesura era una de les condicions del PSC per donar suport a les ordenances fiscals de l'equip de l'alcaldessa Ada Colau.