L'escriptor escocès Ian Rankin es va proclamar ahir a la nit a Barcelona guanyador de la desena edició del premi RBA de novel·la negra, dotat amb 125.000 euros, per l'obra Perros salvajes, sobre una banda mafiosa que té el centre d'operacions a Glasgow, però s'ha desplaçat fins a Edimburg a la caça d'un transportista que els ha robat un carregament de droga.

Nascut el 1960 al poble escocès de Cardeden, Rankin és el creador del l'inspector Rebus, però això va ser després de treballar en una granja de porcs, veremador o unir-se a una efímera banda punk, The Dancing Pigs.

El premi RBA li arriba ja com a autor consolidat que ha rebut nombroses distincions -en la seva trajectòria hi ha entre d'altres el premi Pepe Carvalho-, ha publicat obres que s'han traduït a una trentena d'idiomes i ha estrenat la seva pròpia sèrie televisiva, Ian Rankin's Evil Thoughts, mentre que diverses de les seves històries s'han adaptat a la petita pantalla.

A Perros Salvajes, els baixos fons d'Edimburg provoquen que l'ara exinspector John Rebus abandoni gustosament la seva condició de jubilat per exercir d'assessor extern de la policia.

A la ciutat es cou una guerra de gangsters per fer-se amb el control de la capital que traurà a la llum els més baixos instints dels que estan a l'un i a l'altre costat de la llei.

A més de rebre 125.000 euros, Ian Rankin veurà publicada la seva obra Perros salvajes a RBA el proper mes d'octubre, i se sumarà als noms d'altres guanyadors del guardó, com ara Andrea Camilleri, Philip Kerr o Don Winslow, guanyador de la darrera edició amb El cártel.

El jurat que va decidir el premi estava integrat per Soledad Puértolas i Lorenzo Silva, el periodista Antonio Lozano, el llibreter Paco Camarasa i la directora editorial de RBA, Luisa Gutiérrez.