Amor ferit?

10.09.2016 | 07:14

«Els grans especialistes de l'amor són la Filosofia, però la plenitud de l'amor només es pot entendre des de la Teologia»

Amor ferit? En si, és un tema que interessa. Tothom li dóna un sentit personal, però, molt en el fons, en el patrimoni de tota vida humana, un tema cabdal és estimar i sentir-se estimat. També sembla que la bona salut de l'amor preocupa ja molts especialistes: psicòlegs, psiquiatres, pedagogs, fins i tot pot preocupar economistes, perquè l'amor també incideix en els mercats.
Però resulta que els grans especialistes de l'amor són la filosofia, que n'ensenya l'essència i la bellesa, però la plenitud de l'amor només s'entén des de la Teologia. Cal anotar que Teos, en grec, vol dir Déu. Hi ha molt de terreny per recórrer, i Aristòtil, comentat per Tomàs d'Aquino, tradueix amor per la paraula «amistat» i diu que n'hi ha de tres espècies: l'amistat delectable, l'útil, i l'amistat honesta.
I ens diu que no tot amor té raó d'amistat, sinó el que entranya benevolència, és a dir, que estimem algú quan li volem bé «no com els que estimen el vi o un cavall» (sic) Aleshores, ja no hi ha amor d'amistat sinó de concupiscència. És un amor per posseir, no un amor per donar-se.
Però sant Tomàs afegeix un altre concepte important: es necessita la reciprocitat de l'amor. Ara bé, aquesta reciprocitat està fonamentada en alguna comunicació. Es comparteix un valor. Un bé. Penseu en l'amor conjugal, en l'amistat dels germans, dels professionals que hi posen el cap i el cor, o bé dels amics d'una mateixa classe.
El que passa és que Aristòtil, que va viure molts anys abans de Jesucrist, no va saber mai que la reciprocitat que Ell ens proposa és la següent: «Estimeu-vos com Jo us he estimat». Aquest amor ferit per tant d'egoisme, i tant d'orgull és un amor «redimit», i de fet, històricament, per la Passió i Resurrecció de Jesús. Aquest amor es pot anomenar «caritat». La seva arrel és Déu. L'amor de Déu i a Déu és la garantia de la globalització de l'amor.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Mare ¿Nostrum?

"Clima mediterráneo" és el títol del nou poemari de Luis Bagué, llibre amb el qual l'autor...

La Festa dels Súpers reuneix unes 190.000 persones a l´Anella Olímpica de Montjuïc

Uns 50.000 espectadors han vist l'espectacle central de la cita, que promou la cura pel medi ambient

Mor als 59 anys la videoartista Núria Font

Va dirigir durant una dècada el VAD, Festival Internacional de Vídeo i Arts Digitals de Girona

Una completa exposició de Rosa Serra exhibeix setanta escultures a Bratislava

Una completa exposició de Rosa Serra exhibeix setanta escultures a Bratislava

L'escultora olotina es mostra «molt contenta» d'una mostra que té obres en polièster, altres en...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema