Identifiquen un menjador per a homes al jaciment de Mas Castellar de Pontós

Els arqueòlegs també han trobat, a l'interior de l'edifici datat de mitjan dels s. V aC, una barbacoa i dos grans forns

15.09.2016 | 06:00
Imatge de l´espai exclusiu per als homes i destinat a menjador, amb banquetes adossades als laterals.

La darrera campanya d'excavacions realitzada aquest passat mes d'agost al jaciment del Mas Castellar de Pontós ha permès confirmar l'existència d'una sala exclusiva per a homes coneguda com a «andron» i destinada a menjador. En aquest espai s'han localitzat unes banquetes adossades als murs, on probablement s'estiraven mentre menjaven, així com importants quantitats de restes de fauna i culinàries.
L'estança, d'uns 50 metres quadrats, es trobava en un edifici d'influència grega relacionat amb el nucli foceu d'Empúries. A més, en un altre sector del jaciment s'han trobat dos forns de grans dimensions que han permès documentar un espai a l'aire lliure on se celebraven festes obertes a l'estil de les actuals barbacoes.
Una vintena de persones ha participat aquest any de la campanya d'excavacions al jaciment del Mas Castellar de Pontós, que ha estat dirigida per la investigadora Enriqueta Pons, col·laboradora del Museu d'Arqueologia de Catalunya. Els treballs s'han centrat a completar les troballes d'un edifici d'influència grega construït probablement a mitjans del segle V aC i que va ser víctima d'un incendi a l'últim quart del mateix segle. Les restes van aparèixer sota la torre de defensa del poblat fortificat abandonat a principis del s. IV aC. Fins a la data, se sap que l'edifici tenia uns 225 metres quadrats de superfície i unes sis estances. La més gran, d'uns 50 metres quadrats, ha estat interpretada aquest any com un «andron», la sala que els homes utilitzaven com a menjador. Es tracta d'un espai molt repetit a les cases mediterrànies d'influència colonial.
L'any passat, la troballa de vaixella de bronze i armament i restes de fauna va apuntar la possibilitat que l'estança correspon?gués a aquesta mena d'estances. Ha estat ara, però, quan la localització d'unes banquetes adossades als murs laterals ha permès determinar-ho amb exactitud. Es creu que els homes que hi accedien s'estiraven a les banquetes per descansar o bé per menjar mentre eren servits, i que era una sala destinada a banquets per a habitants de la casa i altres convidats.
Al mig del llarg de la sala també s'han localitzat restes de fauna, entre les quals destaquen els extrems posteriors d'ovelles i cabres esteses. A les dues portes situades a l'est i l'oest de l'habitació també s'han trobat moltes restes culinàries.

Espai obert per a barbacoes
D'altra banda, s'ha documentat un espai a l'aire lliure on tenien lloc festes equiparables a les actuals barbacoes o graellades gràcies al descobriment de dos forns de grans dimensions. Es troben molt a prop d'un altre trobat fa anys i relacionat amb la fossa de les deixalles culinàries. Una troballa arqueològica que va ser àmpliament difosa arreu del món ja que ha permès establir pautes dels hàbits alimentaris de l'època.
Un dels forns apareguts aquest any, d'uns tres metres de llargada i de forma elíptica, estava cobert de diferents capes de cendres que assenyalen un ús repetit de combustió. Probablement, es destinava a la cocció a la brasa, al caliu o a l'ast. L'altre forn, de forma circular i d'un diàmetre d'un metre i mig, devia estar cobert. La seva forma i composició, amb una solera d'argila compactada, recorda el forn de productes panificables més habitual en el món iber.
En aquesta campanya, també s'ha consolidat la part nord d'una casa de tipus agrari i dos habitatges d'ús domèstic associats a un altre d'estil hel·lenístic. Uns treballs que s'han realitzat amb l'aportació de la Diputació de Girona.
La intervenció arqueològica del Mas Castellar de Pontós forma part del projecte quadriennal 2014-2017 La interrelació econòmica, social i cultural entre el territori empordanès i la zona emporitana: el complex arqueològic ibèric de Mas Castellar-Pontós (Alt Empordà), promogut per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) i avalat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Mare ¿Nostrum?

"Clima mediterráneo" és el títol del nou poemari de Luis Bagué, llibre amb el qual l'autor...

La Festa dels Súpers reuneix unes 190.000 persones a l´Anella Olímpica de Montjuïc

Uns 50.000 espectadors han vist l'espectacle central de la cita, que promou la cura pel medi ambient

Mor als 59 anys la videoartista Núria Font

Va dirigir durant una dècada el VAD, Festival Internacional de Vídeo i Arts Digitals de Girona

Una completa exposició de Rosa Serra exhibeix setanta escultures a Bratislava

Una completa exposició de Rosa Serra exhibeix setanta escultures a Bratislava

L'escultora olotina es mostra «molt contenta» d'una mostra que té obres en polièster, altres en...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema