La Generalitat ha fixat un horitzó d'actuacions i planificació en el sector de la música a través d'un Pla Integral de la Música de Catalunya, que va presentar ahir el conseller de Cultura, Santi Vila, al Mercat de la Música Viva de Vic. El Pla neix amb l'objectiu de fixar el marc permanent d'interlocució entre el Departament de Cultura i la resta d'administracions competents en matèria cultural amb el conjunt dels sectors de la música de Catalunya, per decidir conjuntament les polítiques més adequades encaminades a aconseguir allò que des del màxim consens s'han definit com a objectius estratègics del sector.

Entre aquests objectius figuren «articular i vertebrar el sector de la música atenent la seva diversitat estilística, jurídica, econòmica, social i territorial; potenciar la formació musical per arribar als indicadors dels països europeus més avançats en aquest àmbit; desenvolupar i crear nous públics musicals; o afavorir la internacionalització de la música produïda a Catalunya».

El Pla Integral pretén també «optimitzar l'impacte de les ajudes del Departament de Cultura a la creació, producció i difusió de la música a partir de la seva revisió, adaptació i connexió a les necessitats reals del sector, dotant-los de l'aportació necessària», així com «potenciar i optimitzar els dos mercats estratègics de Catalunya relacionats amb la música: el Mercat de Música Viva de Vic i la Fira Mediterrània de Manresa».

En el document presentat ahir a Vic, a més dels grans objectius estratègics, s'han definit també 17 objectius operatius i 96 accions concretes a realitzar a curt termini per aconseguir els objectius estratègics definits. L'arxiu és fruit de més de dos anys de reunions amb el sector, en els quals s'han celebrat 37 comissions de treball; més de 74 hores de reunions amb una 30 d'entitats i associacions implicades.

D'entre les accions previstes destaquen l'impuls de l'Acadèmia Catalana de la Música com a organisme representatiu del conjunt del sector i la creació d'uns grans premis de la música per donar més visibilitat a l'actual moment creatiu que viu el sector. També es crearà una comissió permanent formada per les conselleries de Cultura i Ensenyament per treballar més coordinadament amb polítiques i projectes concrets que impliquin els dos departaments.