Sidse Babett Knudsen, l'actriu que va enamorar els espectadors de la sèrie de televisió danesa Borgen, és la protagonista de la cinta que va inaugurar ahir el 64è Festival de Cinema de Sant Sebastià, La doctora Brest, que dirigeix ??una altra dona, la francesa Emmanuelle Bercot. «És un privilegi del qual em sento molt orgullosa», va dir Bercot en saber que, en les 64 edicions del Zinemaldia, és la primera realitzadora que obre el festival, cosa que ja li va succeir el 2015 quan el seu llargmetratge Con la frente en alto va ser seleccionat per inaugurar la 68a edició del Festival de Canes.

L'equip de la pel·lícula va tancar ahir a la nit la gala d'inauguració del Festival, que van presentar les actrius Mireia Gabilondo, Emma Suárez i Cayetana Guillén, donant el tret de sortida a la mostra amb la primera projecció de la cinta, en competició oficial. De la primera jornada del festival també va destacar el director Diego Galá, que va presentar el documental Manda huevos, un retrat a través del cinema de la vida espanyola des del franquisme, època que al seu parer manté un pòsit en l'actualitat i «només cal obrir un diari -va assenyalar- per comprovar que no ha desaparegut, es manté en les actituds d'alguns polítics».

Daltra banda, els directors de cinema Kike Maíllo i Daniel Sánchez Arévalo van presentar En tu cabeza, el seu nou projecte per conscienciar sobre l'estalvi i l'eficiència energètica. Es tracta d'una sèrie de quatre curtmetratges que junts conformen un llargmetratge. El primer fragment presentat ahir i que porta per títol Cabra y oveja, ha estat dirigida per Kike Maíllo (Goya a la direcció novell el 2012), que compta en els principals papers amb Michelle Jenner i Hugo Silva.