Espanya s'ha tornat a situar com el país que més superfície aporta a la xarxa europea Natura 2000, el conjunt d'espais protegits més gran del món, i suma 1.863 espais que representen més d'una quarta part de la seva superfície terrestre (el 27,29 per cent).

L'últim baròmetre de la xarxa Natura 2000 realitzat per la Unió Europa (amb dades corresponents a 2015) revela que Espanya aporta un total de 222.143 quilòmetres quadrats a una xarxa que suma més d'un milió de quilòmetres quadrats en 28 països.

Les dades consoliden a Espanya com el país amb una més variada biodiversitat d'Europa, i la mateixa Unió Europa va subratllar en un estudi recent la salut i els beneficis socials que es deriven d'aquesta biodiversitat i de la protecció dels recursos naturals.

Entre els beneficis més destacats per a la salut hi ha la millora de la qualitat de l'aire, de les condicions climàtiques, de les emissions sonores, l'entorn vital més atractiu per a les persones o l'estil de vida més sa, i entre els beneficis socials destaca una reducció de les tensions socials i més compromís social.