La darrera campanya d'excavacions que s'està duent a terme al fòrum romà de Llívia ha tret a la llum un mur de grans dimensions que per la seva dimensió i situació, a un extrem del Fòrum, podria tractar-se d'una de les parets del temple.

De fet, els arqueòlegs ja treballaven amb aquesta hipòtesi gràcies a les prospeccions anteriors, que també van permetre localitzar els extrems del fòrum, just a tocar de l'església, i conèixer-ne les mides, uns 42 metres i mig d'ample i podria ser rectangular.

El codirector de l'excavació, Jordi Guàrdia, ha assenyalat que els principals indicis que fan pensar que és un temple són que és «l'habitació més gran» del Fòrum i «està centrada a la part nord».

A més, afegeix, «només hem trobat delimitació en planta, no està compartimentat, però ara haurem de guanyar fondària per estar més segurs».

Guàrdia ha manifestat que en anteriors campanyes ja havien trobat «una ara, part d'una estàtua de marbre i una inscripció», tot això, segueix, «ens feia pensar que hi havia un temple».

El fòrum romà de Llívia és l'únic que es coneix al Pirineu, la resta de fòrums que hi ha a Catalunya, quatre, de característiques similars, es troben en ciutats de la costa.

El codirector de l'excavació explica que el fòrum de Llívia comptaria amb un temple, una basílica, una plaça central vorejada de porxos i una cúria, «és on es reunien els òrgans administratius, polítics i religiosos», remarca Guàrdia.

Això, segueix l'arqueòleg, «ens senyala la importància de la ciutat en època romana».

Una dotzena d'estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona participen en aquesta darrera campanya, supervisada pels arqueòlegs Jordi Guàrdia i Cèsar Carreras.