Un grup d'experts ha identificat una proteïna única en els óssos d'aigua o tardígrads que els fa tolerants a condicions meteorològiques extremes després seqüenciar el seu genoma, segons un estudi divulgat ahir a Nature. La investigació va detectar un gen en el tardígrad, considerada l'espècie més resistent del planeta, la proteïna confereix resistència enfront dels danys a l'ADN de les cèl·lules cultivades humanes.

Aquesta petita espècie aquàtica invertebrada és coneguda per la seva enorme resiliència i per la seva capacitat per afrontar amb èxit temperatures extremes. A més, pot passar dècades sense aigua, en reemplaçar aquest element per un sucre anomenat trehalosa.

Segons les troballes de l'estudi, aquestes proteïnes úniques identificades en els tardígrads són rellevants a l'hora d'ajudar a les cèl·lules a tolerar els danys en l'ADN. L'estudi assenyala que els óssos d'aigua són capaços de sobreviure en condicions mediambientals extremes, incloses el buit de l'espai o en pressions molt altes, si bé no es coneix exactament com ho aconsegueixen. Precisament, aquesta habilitat ha portat als experts a investigar els seus genomes.

El primer genoma seqüenciat dels tardígrads revela que durant la seva evolució van adquirir una quantitat significativa de gens procedents d'altres espècies, mitjançant l'anomenada transferència horitzontal de gens. No obstant això, l'origen de la tolerància d'aquesta espècie davant entorns extrems ha estat sempre un misteri.