Exposició per remoure consciències i avançar cap a un món millor. El CaixaForum i l'ONU conviden els gironins a descobrir quins són els objectius que els líders mundials s'han fixat per impulsar el desenvolupament sostenible i lluitar contra les desigualtats. En total disset grans fites, que la mostra apropa al visitant representant-ne cadascuna amb una icona que l'identifica. Un cistell de la compra ple de productes per conscienciar sobre el consum responsable, un bol d'espagueti per lluitar contra la fam o una guardiola d'un porquet per avançar cap a l'eradicació de la pobresa en són algunes. La intenció és que el visitant, més enllà de veure l'exposició, vegi com pot aportar el seu granet de sorra en el seu dia a dia per fer realitat els objectius que l'ONU s'ha marcat per al 2030. La mostra 'My World. Reptes per a un món millor' itinerarà després a Lleida, Palma i Saragossa i es complementa amb vídeos en realitat virtual sobre la situació a l'Àfrica, Síria o la franja de Gaza.

Els grans líders internacionals els van posar sobre paper, però són els països i, sobretot, els seus habitants, els qui han de contribuir a fer-los realitat. 'My World. Reptes per a un món millor' vol, precisament, remoure consciències al voltant del full de ruta internacional que l'ONU va pactar ara fa un any per impulsar el desenvolupament sostenible.

En total són disset objectius, subdividits en 169 fites. Una agenda que les Nacions Unides s'han fixat tirar endavant en els propers quinze anys. Uns objectius que neixen d'una enquesta on hi van prendre part més de vuit milions de persones de 194 països. I és precisament d'aquest qüestionari que va servir de base per a l'acord, i que es va batejar com a 'My World' (El meu món), d'on pren el títol l'exposició que ara arriba a Girona.

La mostra vol fer reflexionar el visitant sobre aquest full de ruta universal. Per això, amb l'objectiu de remoure consciències i impulsar l'acció social, l'exposició representa cadascun dels disset objectius amb una icona característica que l'identifica.

Un bonsai per fer una crida a la preservació de la natura, un petit aerogenerador per reclamar l'impuls de les energies renovables o un grapat de monedes per combatre les desigualtats en són algunes. I sobretot, un grup de ninots units en una rotllana per fer palès que, a l'hora de lluitar per un món millor, les aliances són allò que farà avançar la humanitat.

"Ens queda molt per fer; avui dia al món uns 800 milions de persones pateixen fam, 1.100 milions no tenen electricitat i 2.000 milions no tenen suficient aigua", explica la responsable de comunicació de la campanya de l'ONU, Christina Samsun. "I precisament, l'èxit d'aquesta nova agenda depèn de l'ambició i responsabilitat dels líders, però també de la contribució de la mateixa ciutadania", hi afegeix.

"Estem parlant de pobresa al món, i a l'hora d'aconseguir aquests objectius la cooperació ha de ser de tots els països", subratlla la cap d'àrea internacional de l'Obra Social 'la Caixa', Sílvia Maldonado. I precisa: "És un repte molt difícil que només es pot aconseguir amb aliances, i que tenim tots".

Missatges des d'un podi de l'ONU

L'exposició interpel·la directament el visitant i el convida a sentir-se part d'aquesta agenda global. Per això, a l'entrada s'ha recreat un podi de les Nacions Unides, on aquells qui ho vulguin poden gravar el seu missatge i, al mateix temps, escoltar altres testimonis que ja ho han fet abans.

La mostra a la Fontana d'Or, que es podrà veure fins al proper 15 de gener, es complementa amb vídeos en realitat virtual per endinsar-se dins realitats punyents del planeta. Un camp de refugiats a Síria, la vida d'una família a la franja de Gaza, els estralls de l'ebola o el dia a dia d'un poblat empobrit de l'Àfrica en són alguns. Els escolars que participin als tallers que s'han muntat per a les escoles les veuran a través d'ulleres; la resta, se les poden descarregar des de l'app UNVR, de les Nacions Unides, i veure-les des dels seus dispositius mòbils.

'My World. Reptes per a un món millor' arriba a Girona després de passar per Madrid i Barcelona. A principis del 2017, itinerarà a Lleida, Palma de Mallorca i Saragossa.