Neuròlegs de l'hospital del Mar de Barcelona i investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) han descobert que els homes pateixen les hemorràgies cerebrals 6 anys abans i que la localització de l'hematoma és més profund que en les dones. L'estudi, publicat a la revista Neurology, s'ha fet sobre 515 pacients amb hemorràgies intracerebrals primàries, que és el tipus d'ictus més greu, amb una mortalitat de gairebé el 50% dels qui la pateixen. Un estudi que evidencia diferències associades al gènere en les hemorràgies cerebrals també ha detectat que els homes pateixen amb més prevalença que les dones altres patologies cardiovasculars.

L'estudi ha posat de manifest diferències en l'edat dels pacients que les pateixen, en la causa, els factors de risc, el maneig clínic, la severitat de les hemorràgies i la discapacitat produïda segons es tracti d'homes o de dones. «Les diferències entre homes i dones són importants en el risc de les malalties cardiovasculars», ha explicat el cap de servei de Neurologia de l'Hospital del Mar i coordinador del Grup d'Investigació Neurovascular del IMIM, Jaume Roquer.

Segons l'estudi, la primera diferència significativa és que les dones que pateixen una hemorràgia cerebral tenen de mitjana 6 anys més que els homes amb la mateixa malaltia (81 anys les dones i 75 anys els homes). Roquer va afegir que el fet de poder «avançar en el coneixement d'aquest tipus de molèsties permetrà crear eines per poder combatre-les millor i anticipar el que passa en el curs de la malaltia».