Una exposició sobre tortures inicia el cicle de les escultures de Franco

La mostra «Això em va passar» denuncia la impunitat en democràcia dels crims del franquisme

03.10.2016 | 10:24

El Born Centre Cultural de Barcelona va presentar ahir l'exposició Això em va passar, sobre les tortures en temps de la dictadura franquista, com a part del cicle Evocacions de la ruïna, que inclourà l'exhibició de tres escultures franquistes, cosa que ha estat objecte de controvèrsia política.

Això em va passar, oberta al públic fins al 8 de gener, ofereix un viu retrat -a través de testimonis, documents, fotografies i pintures- de la pràctica de tortures en l'última etapa de la dictadura franquista i la perpetuació de la impunitat en l'era de la democràcia.

«Si la tortura és estructural dins d'un règim dictatorial no podem assumir que és un fruit amarg dins de la democràcia i ja està, sinó que també dins dels valors de la democràcia hem de reflexionar per què no s'han assumit responsabilitats», explica el comissari, Javier Tébar.

L'exposició inclou pintures de l'artista valencià Juan Genovés, una composició musical de Maria del Mar Bonet i altres documents, com un butlletí d'Amnistia Internacional de 1975 en el que l'organització advertia sobre l'existència a Espanya de «presos de consciència» i la pràctica de tortures.

També es mostra un informe de l'ambaixada nord-americana, també de 1975, on Espanya apareix com un dels països on s'estan practicant tortures.

Dins el cicle Evocacions de la ruïna, a l'esplanada del Born serà presentada la instal·lació Franco, Victòria, República. Impunitat i Espai Urbà, que es mostrarà del 18 d'octubre al 8 de gener. Es tracta de l'escultura eqüestre de Francisco Franco, obra de Josep Viladomat, i les de la Victòria franquista i la República, de Frederic Marès, exhibició que ha estat criticada per l'oposició a l'Ajuntament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema