Els autors catalans tindran una presència més destacada que mai al 25è Festival Temporada Alta, amb 61 dels 100 espectacles del certamen.

Bona part són produccions o coproduccions, com l'espectacle inaugural de Lluís Pascual, In memoriam-La Quinta del Biberó, que aquesta nit aixecarà el teló del festival al Teatre Municipal de Girona.

Altres obres simplement el festival les acull, com l'estrena de Cúbit, de Josep Maria Miró i la companyia La Ruta 40.

Àlex Rigola, Pau Miró, Oriol Broggi, Lluïsa Cunillé o Marta Buchaca són altres noms destacats presents en aquesta edició, sense oblidar lautoria no textual: Agrupación Señor Serrano, La Veronal o Pere Faura.

La nova edició del Torneig de Dramatúrgia i de la singular proposta teatral a les biblioteques Llibràlegs completen el segell català del festival.

El director de Temporada Alta, Salvador Sunyer, va remarcar ahir l'alta presència d'autors catalans fent una presentació específica a Barcelona pocs dies després d'haver donat a conèixer ja tot el cartell del certamen.

Sunyer va aprofitar l'ocasió per remarcar que per «autoria», el festival entén no només la dramatúrgia textual sinó també les altres propostes escèniques (dansa, circ, noves dramatúrgies), «que també tenen autor, només faltaria».

És la suma de totes aquestes propostes la que dóna el total de 61 espectacles amb ADN català al festival. No obstant això, el director va dedicar la presentació d'ahir a l'autoria textual que es presentarà a Temporada Alta. I ho va fer amb dos exemples. D'una banda, la tercera edició del cicle Llibràlegs, la trobada de diàlegs breus entre dos actors a diverses biblioteques gironines, enguany amb textos de Cristina Clemente, Pere Riera, Joan Yago i Marilia Samper.

En segon lloc, el festival ha donat veu a Josep Maria Miró, dramaturg que estrenarà el 30 de setembre l'espectacle Cúbit, amb la companyia La Ruta 40.

Lluís Pascual, Pau Miró, Àlex Rigola, Llàtzer Garcia, Oriol Broggi, Lluïsa Cunillé, Marta Buchaca, Victòria Spunzberg, Clàudia Cedó o Marta Aguilar són altres noms destacats d'aquesta edició, que a més repeteix el Terra Baixa protagonitzat per Lluís Homar.

La formació Cabosanro presenta No em va fer Joan Brossa, coproduïda amb el TNC; Pere Faura estrenarà Seet Fever; Agrupación Señor Serrano presentarà Birdie; La Veronal estrenarà el seu darrer espectacle Equal Elevations; I Àlex Rigola presentarà Who is me. Passolini.