El Palazzo Blu de Pisa inaugura avui la mostra Dalí, el somni del clàssic, presentada ahir a Roma i que il·lustra amb 149 obres, algunes d'inèdites, la inspiració de l'artista català en alguns personatges clau del Renaixement italià.

Aquesta nova exposició de Dalí reuneix obres realitzades per l'artista entre el 1945 i el 1982 i procedeixen de la Fundació Dalí de Figueres, del The Salvador Dalí Museum de Sant Petersburg (Florida, EUA) i dels Museus Vaticans.

Entre les obres exposades hi ha quatre olis procedents de la Fundació amb seu a Figueres que no s'havien mostrat anteriorment i que corresponen al mateix nombre de versions d'obres originalment realitzades per Miquel Àngel.

Són Segons 'Noi a la gatzoneta', Moisès segons 'El sepulcre de Juli II', Crist segons 'La pietat Palestrina' i Julià de Medici segons 'El sepulcre de Julià de Medici'.

Corresponen a les últimes creacions de Dalí als anys vuitanta del segle passat, en els quals reinterpreta obres mestres de l'artista del Renaixement italià.

L'exposició presenta 22 pintures, 100 estampes de la sèrie La Divina Comèdia i 27 il·lustracions per a l'Autobiografia de Benvenuto Cellini.

Segons la directora dels Museus Dalí, Montse Aguer, l'exposició permet veure «aquest Dalí que torna als clàssics però que segueix amb la seva innovació constant».

Aguer va explicar que es tracta d'una ocasió per «aprofundir en l'última època de Dalí, veure bé molts olis de l'any 1982, l'any en el qual mor Gala (la seva dona), i n'hi ha alguns de pertanyents a l'època d'abans de morir Gala i de després».