L'emotiva experiència dels desvalguts adolescents que l'any 1938 van ser enviats al front de l'Ebre, a una batalla on acudien a priori com a perdedors, va aixecar ahir al Teatre Municipal de Girona el teló de la 25ena edició del festival Temporada Alta, amb una posada en escena a càrrec de la companyia del Teatre Lliure de Barcelona, amb creació i direcció de Lluís Pasqual.

El públic que omplia la sala va assistir a la interpretació que sis joves actors, rapats de cap per a l'ocasió, van fer d'unes vivències recreades a partir d'entrevistes a testimonis dels fets, avis que avui tenen més de 90 anys, com el fuster de la localitat empordanesa de Fortià.

L'obra inaugural de Temporada Alta, In memoriam - La quinta del biberó, una coproducció del festival i el Lliure, farà estada posteriorment al prestigiós teatre barceloní i, més endavant, anirà a Madrid degudament traduïda al castellà.

Homenatge inèdit

Per Pasqual, aquest és «l'homenatge que no s'ha fet mai a la Lleva del Biberó», a uns combatens que, en el millor dels casos, van haver de sobreviure durant els anys de la llarga postguerra muts a la gàbia, perquè eren anys de tortura i repressió, i aquests eren la minoria afortunada que no va deixar l'esquelet enterrat en una fossa comuna a les Terres de l'Ebre. In memoriam es tornarà a escenificar avui dissabte a les 21 hores.

Un altre dels escenaria de Temporada Alta, la sala La Planeta, va posar també ahir en marxa la seva programació amb la posada en escena de Cúbit, amb text i direcció de Josep Maria Miró, una obra que versa sobre els processos de construcció de la memòria a partir de la història de dos germans que tornen a casa i troben que la mare hi té instal·lat un noi de la seva edat. Cúbit també es representarà avui dissabte (21 h) i demà diumenge (18 h).