L'escriptor espanyol, resident a França, Fernando Arrabal va ser ahir un dels destacats protagonistes de la fira d'editorials independents Liberisliber, que se celebra fins avui diumenge a Besalú. Autor de novel·les com La torre herida por el rayo, guanyadora del premi Nadal de 1982, Arrabal va participar ahir a la tarda en una conversa amb Paco Inclán, escriptor i director de la revista literària Bozal, entorn de la dicotomia existent entre la raó i la desraó, en la vida i l'art. Arrabal, també poeta, director de cinema i fundador, al costat d'Alejandro Jodorowsky i Roland Topor, del Grupo Pánico, va exhibir en aquesta conversa amb públic la seva magistral dialèctica, farcida d'arguments, ironia i notables dosis d'humor.

La cruesa de les guerres, amb especial èmfasi en la situació que viu des de fa més de cinc anys Síria, ha arribat enguany a la fira literària de Besalú. Ramón Lobo i Eduard Sanjuán, dos corresponsals de guerra amb molta experiència a l'esquena, van coincidir en una taula rodona sobre l'evident interès d'algunes potències mundials per silenciar el periodisme en temps de guerra, amb l'objectiu d'amagar la violació sistemàtica dels drets humans. L'acte va comptar amb el colpidor testimoni de David Couso, germà de José Couso, el reporter gràfic assassinat el 2003 a l'Iraq, en el tràgic atac de les tropes d'els EUA a l'Hotel Palestine de Bagdad, on s'allotjaven els periodistes.

La jornada d'avui comptarà novament amb molts actes, entre els quals destaca la conversa entre Lluís Llach i Xavi Sarrià -exmembre dels desapareguts Obrint Pas- que en el marc de l'apartat Diàlegs, compartiran a De la partitura al foli en blanc. Vertigen?, els seus primers passos en el món literari.

Imma Ávalos, l'escriptora gironina que s'amaga rere el nom d'Alicia Kopf, també serà present avui a Besalú, per presentar Germà de gel, la novel·la que li ha valgut els premis Documenta i Llibreter. El LiberisLiber 2016 posarà avui punt final, a 1/4 de 8 de la tarda a l'Antic Hospital de Sant Julià, amb un espectacle dedicat a Ramon Llull, a càrrec del dramaturg Jordi Oriol i els poetes Enric Casasses i Josep Pedrals.