Aquest cap de setmana s'ha celebrat a Besalú (la Garrotxa) la setena edició de la fira d'editorials independents Liberisliber. Aquest any, la cita ha comptat amb Fernando Arrabal, Ramon Lobo i Lluís Llach com a convidats més destacats. L'exposició s'ha nodrit de 47 editorials que durant dos dies han exposat els seus títols. A més, s'hi han dut a terme una trentena d'activitats entre conferències, debats i concursos. La xerrada sobre els reporters de guerra amb el periodista i escriptor Ramon Lobo, el periodista català Eduard Sanjuan i David Couso, germà del càmera que va morir a l'Iraq, ha estat una de les activitats més concurregudes de la fira.

Miquel Àngel Codes, director de Liberisliber, ha assegurat que han aconseguit que la fira esdevingui un referent en el sector i diu que l'èxit es deu a "la presència de públic". Codes ha fet referència als autors que han visitat la fira aquest any i creu que ha estat una edició amb un nivell molt alt. Amb tot, el director es mostra satisfet perquè han aconseguit que "tant els editors com els mateixos autors volen venir" a Besalú.

Aquest 2016 destaca també pel protagonisme que la mateixa organització ha volgut donar, d'una banda, la literatura infantil, i de l'altra a la poesia, organitzant batalles de poemes, un clàssic de la fira.

Vida per a petites editorials

La setena edició de la fira Liberisliber ha comptat amb prop d'una cinquantena d'editors. Moltes de les editorials que hi han participat són petites i reclamen més fires com Liberisliber per poder mostrar-se. És el cas de la Judit, d'edicions Sidillà, qui diu que fires com aquesta són "són una finestra a les petites editorials per poder subsistir". L'Illian de Crims.cat ha explicat que l'avantatge de les petites editorials és que cuiden molt més el producte. "Tenim molt més temps que les grans editorials i aprofitem per cuidar més les correccions" explica.

Els mateixos lectors també demanen més esdeveniments del'estil. Com que la fira suposa una mostra per aquelles editorials que normalment ho tenen complicat per arribar al públic, es farceix de propostes inèdites per a la majoria de lectors. La Pilar, una visitant fidel, diu que s'espera la fira de Besalú i que cada any troba nous títols que la sorprenen. "Venir a la fira és un clàssic", diu. En Joan diu que és un lector habitual d'aquest tipus de llibres i que aquestes fires li serveixen per "buscar títols que no troba en altres llocs".

Música i escriptura

Una de les activitats més esperades d'aquesta edició va ser el col·loqui entre dos músics que han canviat els instruments per la ploma: el diputat al Parlament, Lluís Llach i l'excantant d'Obrint Pas, Xavi Sarrià. Codes ha explicat que els fa "molta il·lusió" aquest tipus de trobades, perquè expliquen la relació entre de la música a l'escriptura i el pas d'una a l'altra.