El Museu d'Arqueologia de Catalunya obre les activitats de tardor/hivern oferint als visitants un viatge farcit de sensacions molt pròpies de les cultures mediterrànies. L'exposició El vi grec. De l'antiguitat als cellers catalans actuals presenta objectes arqueològics singulars i audiovisuals que desvetllen les arrels del vi grec a Catalunya. El vi va arribar a protagonitzar la vida social, política i religiosa en el món grec. Fenicis i grecs en van estendre la producció i el consum a Occident a partir del segle VIII aC, i els mercaders grecs, a més, en van difondre aspectes culturals que han perdurat fins avui.

Gràcies als textos antics i a l'arqueologia, ara tenim un important coneixement sobre com es prenia vi, quin era el més preuat, els circuits comercials que seguia i la dimensió ideològica del vi. Amb una creació museogràfica contemporània, l'exposició tracta de forma entenedora el conreu de la vinya en èpoques passades, el pas de la vinya a la copa, el consum i gaudi del vi, el paper del déu Dionís, la producció i consum de vi dels grecs i ibers a Catalunya, i finalment la cultura del vi en l'actualitat. El vi grec. De l'antiguitat als cellers catalans actuals mostra de manera clara les similituds i diferències entre la cultura antiga i la nostra, i com les arrels de la vitivinicultura catalana, amb cellers de prestigi internacional, s'arrelen en la civilització grega.

L'exposició pot visitar-se des del 29 de setembre fins al pròxim 29 de gener. El vi grec. De l'antiguitat als cellers catalans actuals inclourà, a més, un cicle de conferències gratuïtes sobre la producció, comercialització i consum del vi; i una sèrie de debats a tres entre diversos experts en vi, que tractaran sobre l'evolució de la producció del vi, i la seva repercussió com a fet social.

Cada diumenge, la mostra oferirà visites guiades, i en algunes ocasions, activitats per a tota la família amb els Contes de vinya i vi. Divendres 11 de novembre, la mostra oferirà també a partir de les 9.30 h del matí el seminari Visions del patrimoni enològic: el vi a l'antiga Grècia i a l'actualitat.

El museu d'Arqueologia de Catalunya, en col·laboració amb l'INCAVI organitza també un cicle de tastos de vins on conèixer les DO catalanes.