Un Festival de Cinema de Sitges "més femení que mai" presentarà del 7 d'octubre i fins al 16 més de 170 pel·lícules en les diferents seccions del certamen que oferiran la visió d'"un fantàstic posat al dia", va dir ahir el director, Àngel Sala.

Entre les 170 pel·lícules hi ha noms consolidats del cinema de gènere com Adam Wingard, Rob Zombie, Paul Schrader, Takashi Miike, Kiyoshi Kurosawa, Tu West, Bill Plympton, el gironí Isaki Lacuesta, Miguel Ángel Vivas, Jonás Cuarón, Na Hong-jin, Julia Ducournau, Keishi Otomo, Carles Torrens, Mateo Gil, Mike Flanagan o Anurag Kashyap.

En la programació es projectaran films protagonitzats per cares conegudes de la gran pantalla com Gael García Bernal, Nicolas Cage, Glenn Close, Kate Bosworth, Keanu Reeves, Malcolm McDowell, Anne Hathaway, Jeff Bridges, Chris Pine, Antonio de la Torre, María Valverde, Feng Xiaogang, Choi Min-sik, Doona Bae o Kristen Stewart.

Àngel Sala va assenyalar que "com ja va succeir en la passada edició del festival de Sant Sebastià, a Sitges hi haurà pel·lícules amb violència, per ser un element cosubstancial al gènere, i en concret al cinema de terror, que té aquest any un protagonisme especial".

"El cinema de terror -va afegir Sala- està en un moment industrial increïble, perquè són pel·lícules que tenen baix pressupost i són rendibles a taquilla".

No tot el terror que hi haurà a Sitges serà d'origen sobrenatural, sinó que també hi ha "pel·lícules en les quals es mira el terror des d'una perspectiva de realitat, com la cinta Desert de Jonás Cuarón, que parla de l'emigració des d'una perspectiva del terror, per tant, fa una reflexió sobre la violència". En relació amb el creixent protagonisme de les dones, Sala va comentar que "són ara molt importants per al gènere, no només perquè cada vegada hi ha més dones en la direcció i en el guió, sinó perquè les històries ja no són tan masclistes i mostren la dona com a protagonista, sigui com a heroïna o com la dolenta de la història". La 49 edició del festival exhibeix un espectacular llistat d'invitats encapçalat pels actors Christopher Walken i Max von Sydow, que rebran el Gran Premi Honorífic, a més del director Paul Schrader i els actors Walter Koenig, Barbara Crampton, Bruce Campbell i Dolph Lundgren, premi Màquina del Temps.