El Nobel de Medicina premia la investigació del reciclatge de l'organisme

El japonès Yoshinori Ohsumi és el descobridor dels mecanismes de l'autofàgia, procés imprescindible per tractar les malalties genètiques

09.10.2016 | 20:52
Yoshinori Ohsumi

El Nobel de Medicina ha reconegut aquest any al japonès Yoshinori Ohsumi, descobridor dels mecanismes de l'autofàgia, procés bàsic de degradació i reciclatge de components cel·lulars i de gran importància en molts fenòmens fisiològics. La autofàgia és essencial, per exemple, en l'adaptació a la inanició o a les respostes a les infeccions, i la seva interrupció ha estat vinculada a mals com el Parkinson, la diabetis tipus 2 i altres desordres relacionats amb la vellesa, així com a malalties genètiques o al càncer.

Ohsumi (Fukuoka, Japó, 1945) va revelar a inicis de la dècada de 1990 els dispositius subjacents a aquest procés partint de l'anàlisi del llevat, que li va servir per identificar gens essencials per a l'autofàgia i establir les bases d'un nou model en la comprensió de com les cèl·lules reciclen seu contingut. A mitjans del segle passat els científics van observar uns nous compartiments cel·lulars especialitzats que digerien proteïnes, carbohidrats i lípids i que actuaven com a "estació de treball" per a la degradació de constituents cel·lulars, va explicar en la seva decisió l'Assemblea Nobel de l'Institut Karolinska d'Estocolm.

El descobriment de l'estructura i funcions d'aquests compartiments, anomenats lisosomes, li va proporcionar el Nobel de medicina el 1974 el belga Christian de Duve, que va ser a més qui va encunyar el terme autofàgia per referir-se a un nou tipus de transport cel·lular vesicular. Els investigadors es van centrar en les dècades següents a analitzar un altre sistema usat per degradar proteïnes, el proteasoma, i dins d'aquest camp d'estudi van ser premiats també amb el Nobel el 2004 els israelians Aaron Ciechanover i Avram Hershko i el nord-americà Irwin Rose.

El proteasoma degrada de forma eficient les proteïnes una a una, però no servia per explicar com les cèl·lules es desfeien de complexos proteics majors i de organel·les (les diferents estructures contingudes en el citoplasma) desgastades. En fundar el seu propi laboratori, el 1988, Ohsumi va centrar els seus esforços en la degradació proteica en el vacúol, un orgànul que es correspon amb el lisosoma en les cèl·lules humanes, i va utilitzar cèl·lules de llevat, fàcils d'estudiar i empleades sovint com a model per a les dels éssers humans.

Un repte doble
El repte per al científic japonès -el sisè nascut en aquest país que guanya el Nobel de Medicina- era com superar dos problemes: la menor grandària d'aquestes cèl·lules i la dificultat per distingir al microscopi les seves estructures internes. Ohsumi va pensar que si podia interrompre la degradació mentre l'autofàgia estava activa, els autofagosomes (vesícules de doble membrana que es formen durant aquest últim procés) haurien d'acumular-se en el vacúol i ser visibles sota el microscopi.

Així va conrear llevat mutat que no tenia enzims de degradació vacuolar i va estimular a la vegada la autofàgia fent "passar gana" a les cèl·lules: en poques hores els vacúols estaven plens de petites vesícules no degradades, els autofagosomes. El seu experiment, que va ser publicat el 1992, provava que l'autofàgia existeix en cèl·lules de llevat i validava un mètode per identificar i caracteritzar gens clau.

Vinculat a l'Institut de Tecnologia de Tòquio, el científic japonès rebrà un diploma, una medalla d'or i una dotació econòmica, que aquest any serà de 8 milions de corones sueques (832.000 euros), en la cerimònia de lliurament que se celebrarà el pròxim 10 de desembre a Estocolm, al costat de la resta de premiats d'aquesta edició.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema