Un investigador de Figueres localitza tres imatges inèdites d'Antoni Gaudí

Narcís Bardalet ha fet l'estudi científic forense de la fotografia

11.10.2016 | 09:51
Un retrat de joventut

L'aparició de fotos inèdites de Gaudí, entre elles el seu retrat més jove, datat cap al 1878, és un dels temes estrella del II Congrés Mundial sobre Gaudí, que ha començat a Barcelona i que ha posat en dubte l'estat de conservació del Parc Güell, Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Xavier Jové, autor de la troballa, va localitzar el retrat de Gaudí a través d'un portal d'Internet que venia fotografies antigues.

"És una imatge en color d'un Gaudí jove que es va fer cap al 1878, recent acabada la carrera d'Arquitectura i el destí de la qual podia ser l'orla universitària", va explicar Jové, i va informar que el fotògraf que la va fer era Leopoldo Rovira, amb estudi a la Rambla.

Jové ha arribat a la conclusió de la data per la tècnica utilitzada: "era un retrat fet sobre una fotografia transparent, tècnica patentada a França el 1873 i que el conegut estudi barceloní Napoleón, sempre per davant de la resta, utilitzava el 1876 a Barcelona i per això és fàcil situar-la el 1878".

El retrat està fet per un miniaturista que ha respectat detalls fins al punt que un estudi forense, encarregat als forenses Narcís Bardalet -embalsamador de Dalí- i María José Abserías, ha determinat que es tracta de Gaudí.

Abserías ha precisat que s'ha fet "un estudi científic forense de la fotografia basat en les parts anatòmiques que donen identitat com la llisor facial, els cabells, la barba, els ulls, el nas i l'orella i, comparada amb altres fotografies del Gaudí vell es pot parlar d'una identificació possible".

Jové destaca també dues fotografies inèdites més: una imatge de 1913-15 d'una part destruïda de la casa Larrard, avui desapareguda i que formava part del Parc Güell; i una altra fotografia d'un dibuix del projecte de la Sagrada Família.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema