Krystian Lupa, un dels referents del teatre europeu, torna per vuitena vegada al festival Temporada Alta per dirigir, novament, un text de Thomas Bernhard.

Lupa defineix com una reflexió sobre el "virus del nacisme" Davant la jubilació, un dels textos més crítics de Bernhard, per a qui el director teatral reconeix sentir fascinació.

Després d'anys intentant-ho, el festival ha aconseguit que Lupa dirigeixi actors catalans. Els escollits són Pep Cruz, Marta Angelat i Mercè Arànega, que fa setmanes que assagen seguint les instruccions del polonès.

Asseguren que la seva manera de treballar és completament diferent al que han conegut fins ara.

La història, inspirada en fets reals, narra el "món de mentida" de tres germans que, pocs dies abans de jubilar-se, preparen la festa d'aniversari d'un dels líders del nazisme, Heinrich Himmler.

Lupa va alertar ahir en una roda de premsa al Teatre de Salt de la "perillositat" de l'augment dels moviments ultradretans a Europa i va qualificar el text de Bernhard de "profètic"

.

Considerada una de les obres més dures de Bernhard, Davant la jubilació s'escenificarà els propers 14 i 15 d'octubre al Teatre El Canal de Salt.

Els fets reals en què es basa l'obra van tocar molt de prop l'autor. Hans Filbinger, primer ministre de Baden Wutemberg (Alemanya), va dimitir el 1978 quan es va fer públic que havia estat jutge de la marina hitleriana i que havia signat nombroses condemnes a mort.

Abans que es conegués el seu passat nazi, havia expulsat Claus Peymann -amic personal de de Bernhard- de la direcció d'escena del teatre estatal de Stuttgart acusant-lo de simpatitzar amb terroristes.

L'obra narra la història de tres germans (dos dels quals fidels seguidors del moviment nazi) que abans de jubilar-se enllesteixen els preparatius de la festa d'aniversari d'un dels líders més sanguinaris de la història i mà dreta de Hitler: Heinrich Himmler.

El personatge protagonista, en Rudolf, és jutge de professió i va ser durant anys comandant nazi a camps de concentració. Tanta és la seva adoració per Himmler, que organitza festes d'aniversari en el seu honor.

Aquesta és la primera producció catalana de Krystian Lupa. El director fa setmanes que assaja al Lliure de Gràcia amb els tres actors protagonistes que ell mateix ha escollit. Des de fa un dies, els assajos s'han traslladat a El Canal de Salt, on s'estrenarà.

L'espectacle està coproduït pel Temporada Alta i pel Lliure, on es podrà veure del 13 de gener al 5 de febrer.

El director del festival, Salvador Sunyer, reconeix que feia cinc anys que intentava fer aquest tipus de producció en la qual Lupa dirigís actors catalans.

Bernhard és un dels autors fetitxe per al director polonès. En diverses ocasions ha portat els seus textos al Temporada Alta, com va fer el 2014 amb Tala, una crítica a la hipocresia burgesa.

Segons destaca, el més atractiu de Bernhard és que no només té un estil propi d'escriptura sinó que desenvolupa "un nou pensament". "Té la gosadia de mostrar tot allò fosc i miserable que tots tenim a dins, aquells pensaments immadurs i erms que es van repetint".

Treball actoral

"Mai abans havíem treballat d'aquesta manera, no ens dóna instruccions sobre el tons, ni marques ni tècniques d'aquesta mena, ens parla de paisatges", va explicar Mercè Arànega, una de les actrius.

"T'adones que el nazisme és molt infantil, té falta de criteri i actua com els nens petits que volen totes les joguines per a ells", relata el gironí Pep Cruz, que encarna Rudolf.