Amb l'Aplec de Tossa, s'acaba la temporada d'aplecs a les nostres comarques i cada any Tossa fa honor a aquest esdeveniment oferint-nos un aplec cabdal. El dissabte dia 8 al passeig del Mar hi ha una audició amb la cobla La Principal de Llobregat, abans de la ballada que s'oferirà, hi haurà la presentació a Tossa del llibre Històries de músics de l'Antoni Mas Bou, dit acte tindrà lloc al pati interior de l'Hotel Rovira, just al costat de l'Aplec.

El mateix dissabte, a la nit, a les 10, al cinema Montserrat; Concert de Vigília amb la mateixa cobla. Al Concert s'estrenaran 3 sardanes dels compositors Josep Antoni López, Sígfrid Galbany i Jaume Cristau, i d'aquest darrer hi haurà una segona estrena el diumenge a la tarda, en concret una sardana que ha dedicat als pescadors tossencs amb qui cada any frueix parlant llargament a la diada de l'Aplec.

També dins la programació del concert hi han dues sardanes degudes a grans compositors gironins que pràcticament seran una reestrena atès que mai es programen per la seva dificultat en els papers solistes. La cobla La Principal del Llobregat estarà dirigida pel mestre Josep Cassú Serra, com ja es tradicional al concert de vigília de Tossa.

El diumenge la celebració de l'Aplec al passeig de Mn. Cinto Verdaguer, amb les cobles: La Principal del Llobregat, Ciutat de Girona i La Flama de Farners, en sessions de matí i tarda.

En aquest Aplec és retrà un homenatge a Enric Rigau Prats (Cassà de la Selva, 15 de gener 1948), que fou intèrpret de contrabaix a l'Orquestra Simfònica de Barcelona, i actualment fa funcions de direcció i arranjador del conjunt orquestral Calidae.

És autor de 5 sardanes, 4 per a cobla que seran interpretades en els actes de l'Aplec, i una per a formació d'orquestra.

Estiueja a Tossa des de fa molts anys, en concret a Cala Salions, indret on va dedicar la sardana Per tu Salion, que serà interpretada de conjunt el diumenge a la tarda.

jordi molina

Aquest diumenge, 9 d'octubre, el tenora i compositor Jordi Molina presenta el seu nou projecte Matèria del temps a les 10 de la nit a la Taverna Estrella Damm de la Fira Mediterrània de Manresa, dins l'anomenat Circuit Folk. El disc del projecte es presentarà el dissabte, 22 d'octubre, a les 9 del vespre, a l'Auditori Teatre Espai Ter, a Torroella de Montgrí.

Matèria del temps aplega un conjunt de músics al voltant d'una tenora que lidera la formació musical. La intenció és aconseguir difondre aquest so característic i tradicional com s'ha fet i s'està fent a d'altres territoris amb una sonoritat instrumental de país, com Galícia o Euskadi. Els músics que hi participen són Joan Díaz, als teclats i la melòdica; Joan Aguiar "Juanche" al violí, el guitarró, la mandola i les veus; Franco Molinari, al contrabaix; Marc Vila, a les percussions; Ramon Prats, a la bateria i Júlia Molina, a la veu. Tots ells són provinents de tradicions molt diferents, com el jazz i la música tradicional i improvisada.

la simfònica de corda i ?cobla de catalunya (sccc)

Aquesta formació musical ha gravat un nou disc amb les cançons més representatives del cantautor Lluís Llach. Alguns dels cantants seran els coneguts Beth, Manu Guix, Elena Gadel i el tenor Roger Padullés. La presentació serà el proper divendres, 25 i dissabte, 26 de novembre, en format concert, a l'Auditori de Girona.

L'enregistrament es titularà ?Tossudament Llach i tindrà 2 discos. Segons Jaume Lleixà, director tècnic de la SCCC, "vol reflectir la resistència de Llach, la seva persistència, el fet que després de 50 anys encara sigui vigent la seva música, cosa que el sorprèn fins i tot a ell". Lleixà també ha dit que "amb orquestra i en gran format no s'havien interpretat mai les cançons de Llach". D'altra banda, Josep Lagares, president executiu de Metalquimia, l'empresa que juntament amb la seva fundació impulsa la SCCC, ha remarcat que "amb la peculiaritat de la SCCC, hi haurà un abans i un després d'aquest disc i dels concerts".

El disc serà un recull antològic de la trajectòria de Lluís Llach des dels seus inicis als escenaris fa 50 anys, amb una acurada recopilació d'una cinquantena de les seves peces més emblemàtiques, recollides en 15 temes. Hi haurà peces només instrumentals, d'altres només cantades i d'altres cantades amb acompanyament instrumental, que es van combinant.

Les entrades per assistir al concert de presentació ja es poden comprar a https://gironacultura. koobin.com/simfonicadecoblaicordadecatalunya i tenen un cost de 15 €, 20 € i 25 €. Igual que en anteriors ocasions, una part dels ingressos de les entrades es destinaran a finalitats solidàries. En aquest cas es remetran a la fundació Àstrid XXI i a Càritas - Empreses amb Cor. La SCCC és una formació musical inèdita, intergeneracional, que fusiona tradició i noves tendències

aplecs d'ermites

Aquests propers dies són 6 els aplecs a ermites de les nostres comarques.

El diumenge n'hi ha 4, en honor de la Mare de Déu del Remei.

La Bisbal; Construïda l'any 1600 i ampliada el 1750, és un petit edifici d'una sola nau amb absis semicircular.

Cassà de la Selva. El santuari està adossada a la masia del mas Ros de Sangosta, documentat l'any 1.271.

Camprodon. El santuari actual, obra d'Antoni Masmitjà, fou construïda el segle XIX al mateix lloc on es trobava l'antiga parròquia romànica del segle X.

Ripoll. Situat als vessants meridionals de la serra del Catllar, al veïnat dels Brucs. Havia estat anomenat del Prat Esmentat al s XVII, fou ampliat al XVIII i al XIX, destruït el 1936 i reedificat el 1947.

Sant Feliu de Guíxols. El dimecres 12, l'Aplec de la Verge del Bon Viatge, imatge situada dins l'ermita de Sant Elm.

Tossa de mar. El dijous 13, Aplec de Sant Grau d'Ardenya. Aquest santuari està entre els PK 10 i 11 de la carretera GIP-6821. L'edifici actual és una restauració del segle XIX sobre l'edifici del segle XVII.

A cada Aplec hi ha una audició.