El poeta i cantant cubà Silvio Rodríguez considera "necessària" l'obertura econòmica de Cuba i sosté que aquesta "comportarà també l'obertura política".

Així es va pronunciar ahir en declaracions al Diari de Girona qui va ser, a partir de 1993 i durant 15 anys, diputat de l'Asamblea Nacional del Poder Popular de Cuba, i és considerat el millor cantautor hispanoamericà, juntament amb Joan Manuel Serrat.

Silvio Rodríguez va recollir ahir a Girona el premi Liberpress de Cançó 2016, que ha guanyat ex-aequo amb Pere Camps, programador del cicle de cançó Barnasant i del festival Camallera Cançó d'Autor.

En la trobada amb els periodistes prèvia a la gala de lliurament, Rodríguez va explicar que el capitalisme ha triomfat en el progrés econòmic i que "la matèria econòmica és l'assignatura pendent del socialisme".

Preguntat per si Cuba ha de seguir el camí de la Xina, que fa àmplies concessions a l'economia de mercat mentre el poder polític es manté a mans dels líders comunistes, Rodríguez va dir: "Veig bé i necessària l'obertura econòmica de Cuba i aquesta comportarà també obertures polítiques".

L'Auditori de Girona va acollir ahir al vespre una emotiva gala Liberpress que també va posar sobre l'escenari la lluita de l'advocada i periodista congolesa Caddy Adzuba, que té protecció de l'ONU perquè viu amenaçada de mort des que es dedica a denunciar la violència sexual que pateixen les dones al seu país, ric en coltan, aquest mineral cobejat per la indústria de la telefonia mòbil, un país en guerra des de 1996.

Caddy Adzuba, premi Liberpress 2016, no va dubtar a establir una relació de causa-efecte entre l'abundància dels països consumistes i la misèria i violència als països pobres.

La periodista va dir que l'actitud dels mitjans de comunicació ha de ser de compromís amb les causes dels que són víctimes d'abusos.

"Els periodistes ens hem d'implicar, no hi ha només conflictes al Congo sinó arreu, i si hi ha conflictes que no es resolen és perquè hi ha periodistes que no fan bé la seva feina", va dir aquesta dona, que considera que el periodisme viu sovint massa pendent de les notícies sensacionalistes.

Els guardons que atorga l'Associació Liberpress, presidida per Carles McCragh, amb el suport de la Diputació de Girona, també distingeixen la lluita contra les malalties.

El corredor amateur valencià Josele Ferré es va presentar ahir a Girona empenyent el carro que permet viatjar a la seva filla. La María té 17 anys i va quedar paralitzada de menuda per la síndrome de Rett. L'entrega incondicional del seu pare, que corre maratons empenyent el carret amb la nena, segons el mateix Josele declara, "ajuda a fer visible una malaltia molt minoritària aprofitant les curses populars".

El premi Liberpress Camins per a Josele i María és també "un reconeixement als que fa anys que vivim en lluita diària com a afectats; mai no arribes a creuar la línia de meta", diu Josele, amb una metàfora de corredor.

Robert Guédiguan, premi Liberpress de Cinema, considera que aquest és un reconeixement no només al seu cinema compromès, sinó també "als valors i missatges" que contenen les seves pel·lícules, moltes d'elles en homenatge als treballadors.

Guédiguian se sent molt abrigat de tantes causes solidàries que hi ha en aquest moment al món i que li recorden com una mena de "cinquena internacional".

La gala, que va incloure un homenatge al desaparegut escriptor empordanès Manuel Costa-Pau, també va premiar Giuseppina Nicolini, alcaldessa de Lampedusa (premi Catalunya), l'ONG Olvidados (premi Associacions), l'escriptor francès Mathias Énard (premi Literatura) i la Fundació Mona (premi Liverdpress).

D'altra banda, el malaguanyat poeta i cantant Claude Nougaro (Tolosa de Llenguadoc, 1929 - París, 2004) va rebre el premi Memorial.