Càritas, Justícia i Pau i la Pastoral Obrera del Bisbat de Girona es van afegir ahir a la commemoració de la Jornada Mundial pel Treball Decent, tot manifestant el seu compromís "perquè tothom pugui aconseguir un treball decent en condicions de llibertat, equitat, seguretat i dignitat humana". Per això, les tres entitats van signar un manifest tot demanant als poders públics i agents socials incentivar les inversions en economia productiva i gravar les inversions financeres especulatives per tal de generar ocupació de qualitat; promoure mecanismes per assegurar una renda mínima garantida per a tots els ciutadans i desenvolupar un sistema de protecció social "ben dissenyat i efectiu", entre altres coses.

Segons indiquen les tres entitats, a tot el món l'atur i el treball precari estan tenint un impacte negatiu en a vida de milions de treballadors i les seves famílies, tot agreujant la pobresa i l'exclusió social. Segons denuncien, hi ha contractes parcials que camuflen jornades complertes i treball domèstic "amb molt poques garanties i dignitat". Per això, consideren "una exigència ètica irrenunciable" qüestions com una remuneració justa, descans, seguretat i salut, integritat moral, una protecció social adequada per a la vellesa, la malaltia, l'accident i l'atur, i el dret a reunió, associació, vaga i negociació col·lectiva. Segons alerten, aquests aspectes han retrocedit en els últims anys i recorden que fins i tot el Papa s'hi ha referit en l'encíclica Laudato Si.

Per això, demanen que la societat tingui com a prioritat aconseguir treball decent per a tothom, que hi hagi un major suport a les iniciatives d'economia social, que s'impulsin polítiques que generin llocs de treball de qualitat i que es portin a terme polítiques actives d'ocupació. A més, volen que s'obri un debat social i polític profund sobre les possibilitats d'un repartiment més just del treball.