Uns 300 de globus de colors han estat els encarregats de donar el tret de sortida a la setena i última edició del festival de cultura contemporània Ingràvid de Figueres. 'All you need is hate' (tot el que necessites és odi) ha estat com ha batejat l'artista Manoli Mansilla l'acte inaugural del festival que, en aquesta última edició a Figueres, ha volgut ser més participatiu que mai.

Una quinzena d'activitats entre taules rodones, concerts, projecció de documentals i espectacles han omplert de gent els carrers de la capital de l'Alt Empordà.

De cara a la pròxima edició, l'Ingràvid es desplaçarà a una altra ciutat, després d'haver estat instal·lat a Figueres des del 2009. El soci fundador del festival, Rafael Camps, ha explicat que hauran de replantejar-se el format, per «fer-lo atractiu» en altres ciutats però que en cap cas es plantegen canviar-ne el fons. Camps no ha volgut revelar quines, però ha assegurat que un parell de localitats ja s'han interessat per acollir el festival.

El festival Ingràvid s'ha acomiadat de Figueres amb una gran festa plena d'activitats al carrer. La d'aquest any ha estat l'edició més participativa, alhora que la més curta, i és que a diferència d'altres anys, el 2016 només s'han fet actes aquest dissabte.

Una quinzena d'esdeveniments han servit per dir adéu a un festival que ja no es farà més a la capital de l'Alt Empordà. Camps ha explicat que ara cal pensar el format de cara a l'any que ve, i ha confirmat que ja s'han iniciat els contactes amb altres ciutats perquè acullin el festival.

El de Mansilla ha estat el primer d'una quinzena d'actes preparats, on hi ha destacat una taula rodona sobre art, diversos concerts i projeccions de documentals.

S'han recuperat propostes d'altres anys

Aquest 2016 l'organització ha recuperat muntatges que han tingut una bona acollida en anteriors edicions. La selecció s'ha fet basant-se sobretot en la disponibilitat de les obres, ja que moltes són efímeres i es fa impossible recuperar-les.

Entre les peces que han tornat a l'Ingràvid d'aquest any destaquen 'Happy Bunker' de Pau Faus, que reflexiona sobre la seguretat i la infància amb la recreació d'un parc infantil ple de tanques que li donen un aire militar a causa de la sobreprotecció; o el vídeo 'No en aquest lloc, però si a tot arreu' de Job Ramos, que es basa en la sospita a partir de dos escenaris, un al centre de la ciutat i l'altre als afores.

En definitiva, ha estat una festa molt participativa, així ho ha assegurat Camps, que ha lamentat «haver de marxar de Figueres». En aquest sentit, el soci fundador de l'Ingràvid, ha explicat que el problema és que l'ajuntament «no aposta per aquest format».

Aquest any el cartell porta l'eslògan «menys és més», que pretén ser una reflexió per l'espectador a qui se li pregunta si, en un context de retallades, es pot fer el mateix amb menys diners. I és que aquest any el pressupost del festival ha passat dels 95.000 euros del 2015 als 75.000. Una retallada motivada per la retirada de la subvenció que aportava l'Ajuntament de Figueres.

Desavinences amb el consistori

Un dels motius que ha portat l'Ingràvid a marxar de Figueres ha estat la relació amb l'Ajuntament del municipi. Una relació que es va acabar de trencar quan el maig passat el consistori anunciava la retirada dels 20.000 euros de subvenció destinats a l'organització del festival, perquè els resultats no eren els desitjats, ni en continguts ni en públic.

Una decisió polèmica perquè va venir després que l'ajuntament prohibís l'exhibició, en l'edició del 2015, d'un muntatge titulat 'Ideologies oscil·latòries', en què un turisme decorat amb adhesius franquistes havia de circular per la ciutat. Mentre els organitzadors ho qualificaven de gest de censura, l'Ajuntament va justificar la prohibició «per sentit comú».

Des de Cultura, es va decidir canviar el sistema d'ajuts i es va convocar un concurs públic per organitzar una mostra d'art contemporani. Només es va rebre una proposta que es va desestimar perquè no complia alguns requisits, de manera que el concurs ha quedat desert.

A més, la relació amb la regidoria de Cultura no ha estat fàcil segons expliquen els organitzadors del festival. La directora, Esther Pujol, ha explicat que en els set anys que porta el festival hi ha hagut molts canvis en la regidoria, i això els obligava a «vendre el festival» cada edició. Amb tot, Pujol ha assegurat que els entristeix deixar Figueres perquè «encara tenien moltes propostes per la ciutat».

Des que es va inaugurar el 2009, el festival Ingràvid ha rebut prop de 70.000 visitants, hi han exposat 600 artistes, entre nacionals i internacionals, i ha rebut una subvenció de 675.000 euros. A més, s'han coordinat diversos actes i exposicions amb altres ciutats com Barcelona, Madrid, Perpinyà o Manchester.