Dos mil anys abans de Crist, al sud de la mar Negra i a Anatòlia, es consumia neu. Quatre-cents anys abans de Crist, a Grècia, es gastava neu. Al segle I, a l'Imperi Romà s'utilitzava la neu i s'enviava al nord d'Àfrica. La indústria de la fred era present a l'àmbit islàmic a l'edat mitjana. El 1616 hi ha documents que parlen de la venda de glaç a Anglès.

De tot plegat en parla l'expert en el patrimoni natural Ernest Costa al llibre Pous de neu i de glaç, el número 182 de la col·lecció Quadrens de la Revista de Girona que edita la Diputació de Girona, presentat ahir en un acte públic a l'Arxiu Comarcal del Baix Empordà.

L'obra, amb moltes il·lustracions, ja que l'autor destaca també com a fotògraf, aporta un munt de dades com a mínim soprenents, com ara que a la Girona poc habitada de l'any 1742 es van gastar, entre els mesos de març i novembre, més de 60.000 quilos de glaç, un producte imprescindible en època estival per a la conservació d'aliments com ara fruita, carn o peix, però que també tenia aplicacions mèdiques com analgèsic per al mal de queixal o per calmar les víctimes d'una cremada o una fractura.

L'autor presenta construccions relacionades amb la indústria de la neu que han perviscut al País Valencià i a Mallorca, però es concentra en les existents a les comarques gironines, com ara el pou de glaç de les Escaules o el de Can Bartolí, a l'Alt Empordà. O els pous de glaç de Viladamat, Requesens, Sant Llorenç de la Muga i Siurana d'Empordà, per esmentar-ne només alguns de la comarca de l'Alt Empordà.

A les darreries del segle XVI es va entrar en una època freda coneguda com la Petita Edat de Gel que va portar hiverns extremadament freds a l'hemisferi nord fins a mitjan segle XIX, i que va propiciar el desenvolupament d'aquesta indústria del fred, quan no existien les neveres elèctriques.

El llibre reporta tota mena d'eines usades en les operacions d'extracció i emmagatzematge del gel, explica en detall com es pot accedir als edificis que encara resten, com ara l'immens pou de glaç de Ventalló, i aporta abundant documentació sobre les tècniques de conservació i transport del glaç.

L'autor ha donat importància especial a la guia per a excursionistes interessats a visitar les restes patrimonials de la indústria del fred.