Un llibre d'Ernest Costa cataloga els pous de glaç gironins i explica com visitar-los

L'any 1742 es van gastar a la poc habitada ciutat de Girona més de 60.000 quilos de gel del mes de març a novembre

10.10.2016 | 07:18
Un llibre d'Ernest Costa cataloga els pous de glaç gironins i explica com visitar-los

Dos mil anys abans de Crist, al sud de la mar Negra i a Anatòlia, es consumia neu. Quatre-cents anys abans de Crist, a Grècia, es gastava neu. Al segle I, a l'Imperi Romà s'utilitzava la neu i s'enviava al nord d'Àfrica. La indústria de la fred era present a l'àmbit islàmic a l'edat mitjana. El 1616 hi ha documents que parlen de la venda de glaç a Anglès.
De tot plegat en parla l'expert en el patrimoni natural Ernest Costa al llibre Pous de neu i de glaç, el número 182 de la col·lecció Quadrens de la Revista de Girona que edita la Diputació de Girona, presentat ahir en un acte públic a l'Arxiu Comarcal del Baix Empordà.
L'obra, amb moltes il·lustracions, ja que l'autor destaca també com a fotògraf, aporta un munt de dades com a mínim soprenents, com ara que a la Girona poc habitada de l'any 1742 es van gastar, entre els mesos de març i novembre, més de 60.000 quilos de glaç, un producte imprescindible en època estival per a la conservació d'aliments com ara fruita, carn o peix, però que també tenia aplicacions mèdiques com analgèsic per al mal de queixal o per calmar les víctimes d'una cremada o una fractura.
L'autor presenta construccions relacionades amb la indústria de la neu que han perviscut al País Valencià i a Mallorca, però es concentra en les existents a les comarques gironines, com ara el pou de glaç de les Escaules o el de Can Bartolí, a l'Alt Empordà. O els pous de glaç de Viladamat, Requesens, Sant Llorenç de la Muga i Siurana d'Empordà, per esmentar-ne només alguns de la comarca de l'Alt Empordà.
A les darreries del segle XVI es va entrar en una època freda coneguda com la Petita Edat de Gel que va portar hiverns extremadament freds a l'hemisferi nord fins a mitjan segle XIX, i que va propiciar el desenvolupament d'aquesta indústria del fred, quan no existien les neveres elèctriques.
El llibre reporta tota mena d'eines usades en les operacions d'extracció i emmagatzematge del gel, explica en detall com es pot accedir als edificis que encara resten, com ara l'immens pou de glaç de Ventalló, i aporta abundant documentació sobre les tècniques de conservació i transport del glaç.
L'autor ha donat importància especial a la guia per a excursionistes interessats a visitar les restes patrimonials de la indústria del fred.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema