El documental Herederos de la bestia reivindica el paper de la pel·lícula d'Álex de la Iglesia El día de la bestia (1995) com "el punt d'inflexió del gènere fantàstic espanyol, per superar el declivi en el qual es trobava en els anys 80", segons ha explicat el seu codirector Diego López.

Diego López, que dirigeix el documental amb David Pizarro, ha explicat que "va ser a més una pel·lícula que va marcar tota una generació de nous realitzadors, com Jaume Balagueró o Paco Plaza, i va impulsar el fenomen fan d'aquest gènere amb nous espectadors que es van aproximar al fantàstic i el terror amb uns altres ulls".

El documental, que tindrà la seva estrena absoluta dimarts que ve en el Festival de Cinema Fantàstic de Sitges, recull una sèrie d'entrevistes a pràcticament tots aquells que van fer possible la mítica pel·lícula d'Álex de la Iglesia, com Santiago Segura, Terele Pávez, Arri & Biaffra, Saturnino García, Jorge Guerricaechevarría, i el mateix director bilbaí, així com directors que es van sentir influenciats pel film.

La idea del documental, explica López, va sorgir fa dos anys quan van publicar conjuntament el llibre Silencios de pánico, un tipus d'història del cinema fantàstic i del terror espanyol, per a l'escriptura del qual ja van estar en contacte amb De la Iglesia. "Li vam comentar la idea del documental i li va semblar magnífica", rememora. Al marge de les entrevistes, amb el documental ofereix una gran quantitat de material d'arxiu inèdit.

Herederos de la bestia, subratlla López, és per damunt de tot "una radiografia al gènere fantàstic de les últimes dues dècades". Després de la seva estrena a Sitges 2016, els directors tenen intenció que la pel·lícula faci el seu recorregut per festivals d'Espanya i de fora, abans del pas a la televisió o a sales comercials.