La sala El Sielu de Manresa va obrir les portes dissabte per acollir una de les estrenes més esperades de la programació de la Fira Mediterrània, la presentació del disc Càntut: Cançons i músiques dels avis (Bankrobber), de Sanjosex i Carles Belda. Davant de més de 200 persones i amb les entrades exhaurides, els dos músics van pujar dalt de l´escenari acompanyats per la violonista Coloma Bertran i el músic Jordi Casadesús.

Els artistes han realitzat un treball de revisió d´una quinzena de temes de les més de mil cançons que recull el cançoner digital gironí cantut.cat, i els han portat a una nova dimensió, entre la tradició i l´avantguarda. Carles Belda explicava que es tracta d´una aposta «sincera i franca» que presenten davant del públic amb seguretat. El músic destacava que han realitzat un treball «sense prejudicis» de cap tipus i que han intentat ser «fidels» a la cançó.

L´ànima de Sanjosex, Carles Sanjosé, i l´acordionista de Pomada, Mesclat o el conjunt Badabadoc, Carles Belda, han treballat junts per primera vegada amb el cant de tradició oral de les comarques gironines com a nexe d´unió. La seva complicitat denota que han gaudit amb el projecte i que s´han entès d´allò més bé. Originàriament, Càntut és una iniciativa que va néixer l´any 2012 de la mà del banyolí Albert Massip amb la voluntat de recollir i difondre la música popular i tradicional que recordava la gent més gran de les comarques gironines. Ara, el web cantut.cat ja allotja més d´un miler d´enregistraments a partir de 125 cantadors i sonadors d´instruments d´una cinquantena de poblacions d´arreu de les comarques gironines.

Carles Belda ha explicat que la voluntat des del principi ha estat «fer-se seves les cançons». Així, «tot i que estàs seguint un senyal antic, inevitablement tu el portes cap a un altre lloc», ha explicat. Per la seva banda, Carles Sanjosé ha destacat que han intentat respectar l´«essència» de cada cançó tot donant-li «una estètica i una sonoritat que fa que les cançons tinguin un caire modern i proper que li acaba de donar la qualitat que necessiten», ha explicat.

Belda estava més familiaritzat amb la cançó tradicional i popular, però Sanjosé no. Per això, el líder de Sanjosex es va arribar a escoltar fins a dues vegades el repertori sencer del web. A partir d´aquí, van fer una selecció i van anar dibuixant un paisatge sonor gràcies al qual després van seleccionar quinze cançons. «Hem fet una tria des d´una visió molt instintiva, que la primera impressió d´una cançó ens generés ganes de treballar», ha explicat Carles Sanjosé.

Al disc, com al repertori, la temàtica de les cançons és molt variada i va des de la litúrgia fins a les cançons de taverna, passant per cantarelles infantils i cançons i músiques de ball. En el disc es poden trobar temes com Serrallonga, el Pomeró, Santa Quitèria o Divino, «totes hi són perquè els hem trobat alguna gràcia», ha explicat Belda. En el cas de Sanjosex, la seva besàvia era d´Ullastret i participava en un cor femení quan anava a missa. El músic ha explicat que quan la seva mare va escoltar la cançó dels 12 lladres va dir que semblava que hagués sentit la seva àvia. «Aquest va ser un moment molt bonic», ha destacat Sanjosé.

Càntut s´ha proclamat guanyador de la primera edició del Premi Teresa Rebull, un guardó impulsat per la Fira Mediterrània i el Departament de Cultura, a la millor producció musical en cultura popular i tradicional. El disc sortirà a la venda el proper 21 d´octubre. Després de l´estrena a Manresa, l´espectacle es presentarà pròximament al Festival Càntut de Cassà de la Selva, del 18 al 20 de novembre, i al Connexions de Barcelona.