Un terç dels oceans està anèmic, especialment al voltant de l'Antàrtida, a causa de la manca de nutrients com el ferro, el que ha generat la presència de grans porcions de "deserts" marins. El ferro, present en la pols atmosfèrica, actua com un fertilitzant natural dels oceans i és important per al creixement del fitoplàncton, que produeix gran part de l'oxigen que es respira al planeta. A més, aquests organismes microscòpics que es troben a la superfície marina absorbeixen el diòxid de carboni, un dels gasos que provoquen l'efecte hivernacle.

"Els oceans no estan en condicions òptimes pel que fa al creixement del fitoplàncton i algunes parts estan desèrtiques. Això no vol dir que no estiguin sans, sinó que l'ecosistema podria ser més productiu i tenir més vida", va dir a Efe Andrew Bowie, oceanògraf químic de la Universitat de Tasmània. Bowie forma part d'un equip que ha estudiat el paper de les partícules de l'atmosfera que són arrossegades des d'Austràlia continental cap al mar, a bord del vaixell Investigator de l'Organització per a la Recerca Industrial i Científica de la Mancomunitat d'Austràlia ( CSIRO).

El treball es va centrar en l'anàlisi de la presència de micronutrients com el ferro, a més d'altres minerals i metalls com el coure, cobalt, níquel, manganès, que van a parar a mars propers a conseqüència d'incendis forestals o altre tipus d'emissions. "Algunes aigües del nord d'Austràlia semblen tenir suficient ferro per al creixement del fitoplàncton, però la falta de nutrients necessaris per al creixement d'aquests microorganismes i la baixa activitat de ferro es reflecteix en l'anèmia de les aigües antàrtiques", afirma Bowie.

"L'oceà Antàrtic està molt lluny d'Austràlia i Sud-amèrica, és realment remota i la principal font de ferro ha de ser atmosfèrica i de partícules de pols. Però està tan lluny que no rep la quantitat suficient de ferro i per això està anèmic", remarca l'expert.

Una illa és l'excepció

Una excepció són les aigües que envolten la illa Heard, situada en una zona sub-antàrtica a uns 4.000 quilòmetres al sud-oest de Perth, on abunda el ferro que, segons els científics, podria procedir de volcans submarins. Bowie i el seu equip intenten elaborar un mapa que indiqui com aquests elements entren a l'oceà des del territori continental australià i mesurar, amb instruments sofisticats, la presència dels nutrients al mar.

L'altra cara de la moneda és que una petita variació en la quantitat de ferro pot canviar la situació dels oceans per millorar rendiment en el creixement del fitoplàncton. Les causes de l'anèmia dels oceans encara són desconegudes per als científics, així com la correlació entre una alta presència de ferro i la pesca.