El nord-americà Bruce Campbell no és la primera vegada que acudeix al Festival de Cinema Fantàstic de Sitges, on té una legió de seguidors gràcies, especialment, a ser Ash Williams a The Evil Dead, un personatge del qual, fa broma, no es pot desprendre des de fa 35 anys.

Ahir, en el seu retorn al certamen, per recollir un dels premis Màquina del Temps, també es va sotmetre a les preguntes dels periodistes per respondre, una vegada més, sobre cap a on va Ash Williams o què li sembla l'evolució del gènere al llarg de la seva trajectòria professional.

Campbell, que no va parar de fer broma i de mostrar un caràcter més que afable, va reflexionar que la censura, tant en el cinema com a la televisió, ha anat canviant i va rememorar que un títol com Possessió infernal, que va estrenar el 1981, dirigit pel seu amic Sam Raimi, va ser prohibit en uns quants països i fins i tot a Alemanya "encara ho estava fins fa poc".

Ara, en canvi, el que està relacionat amb el terror és "una forma molt potent d'entreteniment, fins i tot a la televisió", com ho demostra l'èxit que té la sèrie Ash vs. Evil Dead, on torna a repetir el seu personatge d'Ash Williams.

"El terror -va sostenir- prové de les ombres i no està gaire lluny del porno pels efectes que provoca o per com pot ofendre l'espectador, que, d'una altra banda, no vol que es controli el material que s'ofereix".

Amb un sonor Beunos días, señor, como está, en un gairebé perfecte castellà, Bruce Campbell va respondre la primera pregunta que se li va fer sobre com porta ser des de fa tants anys Ash Williams, un personatge que l'acompanya sempre però "que està més estereotipat per als fans que per a la indústria del cinema, on he estat un vaquer o he participat en una pel·lícula francesa".

Fa un temps va tornar a ell per a la sèrie de televisió, que al novembre estrena una nova temporada. "Com que els fans estaven tota l'estona bla, bla, bla, he tornat amb Ash", va precisar rient.

Va confessar que va saber que volia ser actor quan als vuit anys va veure actuar el seu pare en una representació d'una companyia de teatre local i va pensar que allò era interessant perquè "ballava amb dones que no eren la meva mare".