El centre d'art contemporani londinenc Barbican es pregunta què és el que fa que una cosa sigui "vulgar" en una mostra presentada ahir i que recorre cinc segles de vestimenta femenina, des de l'època del Renaixement fins Christian Lacroix i Louis Vuitton. L'exposició The vulgar: Fashion Redefined obrirà les onze sales al públic des d'avui i fins al 5 de febrer i els visitants podran submergir-se en les diferents definicions del concepte, il·lustrades amb més de 40 models de dissenyadors que, al seu dia, van ser considerats "vulgars".

Fa dos anys, la comissària Judith Clark i el psicoanalista Adam Phillips van discutir sobre el terme "vulgar", i ràpidament es van adonar que el concepte era molt ampli i que és comú usar-lo com quelcom pejoratiu en el món de la moda. El tema els va atraure tant que van decidir crear una exposició al voltant d'aquesta paraula.

Arran d'aquesta idea, l'assagista Phillips va escriure textos sobre els diferents matisos del vocable, sota títols com: "Còpies de Clàssics", "Purità", "Cossos destapats", "Massa Popular" o "Comú". Segons explica el també psicoterapeuta, "l'exhibició tracta sobre la història de l'ús de la paraula, la raó per la qual cosa és vulgar i el fet que (el terme) s'usa amb la intenció de dividir classes". Phillips considera que, en la seva obra, ha "jugat" amb les denotacions de "vulgar" i que originàriament aquesta paraula significava "comú, disponible, compartit" però que a partir del segle XVII la paraula va "evolucionar" i va començar a denotar "carrincló , xaró, ordinari".

Per la seva banda, Clark, experta en moda femenina, es va encarregar de vestir aquests textos amb dissenys, complements i publicacions tant antigues com contemporànies. Així, l'exhibició està plena de contrastos, passa de l'extravagància dels vestits del segle XVII, amb faldilles de dos metres i mig d'ample, a la portada de la revista Vogue sobre les noces de Kim Kardashian i Kanye West.

"La mostra va en contra de totes les presumpcions", va apuntar la comissària a Efe, que va assenyalar que després d'aquest procés ha après que "mai cal quedar-se amb una definició". "Havia de començar en el Renaixement, ja que és un període que la gent assenyala com el principi de la modernitat", va subratllar ahir l'experta, que va decidir obrir la mostra amb un tros de casulla -vestidura que es posa el sacerdot sobre les altres per celebrar la missa- fet d'or entre els anys 1480 i 1500.