Un equip internacional de científics ha descobert al centre de la Via Làctia la presència d'estrelles antigues del tipus conegut com RR Lyrae, el que dóna suport a la teoria que el bulb de la galàxia va créixer a través de la fusió de cúmuls d'estrelles primordials. "Aquestes estrelles poden ser fins i tot les restes del cúmul estel·lar més vell i massiu de tota la Via Làctia, un autèntic supervivent", destaca en un comunicat l'Observatori Europeu Austral (ESO), des de la seu de Garching, al sud d'Alemanya.

Les RR Lyrae són estrelles variables amb una brillantor que fluctua regularment i que es troben en poblacions estel·lars antigues de més de 10.000 milions d'anys d'edat. En estudiar la seva brillantor els astrònoms poden calcular la seva distància, però moltes vegades aquestes estrelles romanen ocultes per la pols o perden protagonisme perquè hi ha altres estrelles més joves properes que brillen molt més.

L'equip dirigit per Dante Minniti i Rodrigo Contreras va trobar les RR Lyrae al cor de la Via Làctia gràcies al telescopi de rastreig infraroig Vista (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy).