Aquest proper dilluns, 17 d'octubre, a les 8 de la tarda, el Teatre Romea de Barcelona (c/ de l'Hospital, 51), acollirà el concert del Memorial Joaquim Serra. Enguany l'obra d'estrena encarregada especialment serà del compositor de bandes sonores Xavier Capellas.

També s'hi podrà escoltar una sardana recuperada de Fèlix Martínez i Comín. La part musical anirà a càrrec de les cobles participants seran la Mediterrània i la Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, sota la direcció de Marcel Sabaté.

L'elecció de Xavier Capellas com a autor d'una nova obra per a cobla respon al fet de la voluntat del Memorial per treballar amb diversos estils. A més a més, el seu perfil amb una nominació als Premis Gaudí 2016 per la banda sonora de la pel·lícula La adopción encaixava perfectament amb la voluntat de fer conèixer la cobla a músics de relleu.

Algunes de les seves composicions han sigut la banda sonora de la sèrie de TV3 Nit i dia, de la pel·lícula Bruc, de la sèrie d'animació The Cobi-troupe o per a anuncis d'empreses com Granini, Font Vella, Nutella, Danone o Cacaolat.

La composició que ha preparat és, segons descriu el mateix Capellas, "una peça en un moviment on he fet servir la formació tradicional per a cobla. Es titula Paies i gitanos, en referència en part al Ball de Gitanes, on s'ha fet servir música de Joaquim Serra i que jo havia escoltat molt de petit, ja que el meu oncle és l'Albert Sans Arís que va crear una coreografia per a Les Gitanes del Vallès que ha esdevingut un clàssic".

Malgrat tot, aclareix que "la meva música no es basa en la música de les gitanes sinó que és una composició lliure on es pot veure que el meu llenguatge ve de diferents estils musicals, no de la música escrita per a cobla pròpiament".

Per a l'autor "va ser una grata sorpresa que em convidessin a ser el compositor que aquests any participés amb una obra original al Memorial Joaquim Serra, ja que mai havia escrit res per a cobla i em va semblar una magnífica oportunitat per fer-ho".

En aquest sentit, considera que va ser "un repte, ja que hi ha molt bona música escrita per a aquesta formació. Però un cop arrencada la composició vaig anar agafant la confiança que no tenia en un principi". A més a més, reconeix que si sorgís l'oportunitat de poder tornar a escriure per a cobla repetiria.

El Memorial també tindrà l'estrena d'una sardana de Fèlix Martínez i Comín després de més de 20 anys de la seva mort. Es tracta de Maria Dolors i es va trobar a l'arxiu de la cobla Barcelona després d'un treball de Músics per la cobla arran de la cessió del llegat musical d'aquesta formació barcelonina.

La segona part tindrà 5 sardanes per a 2 cobles. Seran d'autors tan coneguts com Tomàs Gil i Membrado o Josep Serracant, entre d'altres.

La celebració del Memorial al Teatre Romea un mes abans del que és habitual permet encabir-lo dins del cicle d'activitats que es fa cada dilluns al vespre a aquesta instal·lació. Això permetrà arribar a un públic més ampli per donar a conèixer aquest concert i el món de la cobla. El Memorial Joaquim Serra és, des de l'any 2000, un concert de música de cobla que continua el projecte del Premi Joaquim Serra. L'objectiu és evocar i homenatjar el reconegut músic i compositor Joaquim Serra és organitzat pas l'Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona.

APLEC DE LES ROQUETES

Diumenge a Barcelona, al parc de la Guineueta de Nou Barris se celebrarà el 48è. Aplec de la sardana, amb la participació de les cobles: La Principal de la Bisbal, Montgrins, Sant Jordi i La Principal del Llobregat.

És, aquest aplec, un dels més concorreguts. El parc s'omple de sardanistes d'arreu de Catalunya que gaudeixen de la diada. Cal destacar que després del dinar de germanor actuarà la Banda Simfònica de l'Agrupació l'Ideal d'en Clavé, entitat que organitza l'Aplec, també hi haurà uns actes de reconeixement per a Joan Xandrich, contrabaixista i Josep Ramon Prats, trompeta, ambdós de La Principal de la Bisbal i Antoni Delgado, trompeta dels Montgrins que es retiren per motius d'edat.

Les quatre sardanes de lluïment de la tarda seran de set tirades. Com cada any, ja el final de la jornada s'interpretarà la sardana de Pere Fontàs El Parc de la Guineu que es ballarà amb fanalets a les mans dels sardanistes.

COL·laboració econòmica en l'edició de discos

La Confederació Sardanista de Catalunya té com a finalitat difondre el fet sardanista envers la societat en general, incloses la utilització massiva de les noves tecnologies de comunicació i la difusió internacional.

Per aquest motiu, a partir de l'1 de gener del 2017, la Confederació col·laborarà, per mitjà d'una aportació econòmica, amb aquelles entitats o cobles que promocionin l'edició de nou material discogràfic de temàtica sardanista.

Per poder gaudir d'aquesta aportació econòmica és imprescindible que el beneficiari de la col·laboració estigui associat a qualsevol federació confederada.

La CSC es compromet a lliurar a l'entitat o cobla beneficiada la quantitat de 400 euros, fins a esgotar la partida pressupostària.

El beneficiari es compromet a lliurar a la confederació 65 exemplars per tal que aquesta les distribueixi als informadors sardanistes associats que formen part de la llista de distribució per tal que en facin difusió als seus mitjans de comunicació.

La CSC es compromet a fer-se càrrec de les despeses de correus i missatgeria per l'enviament als informadors sardanistes.

En beneficiari es compromet a posar el logotip de la Confederació Sardanista a la seva publicació fent-la constar com a entitat col·laboradora.

Per fer la petició de l'aportació econòmica cal fer arribar a la secretaria de la CSC un imprès específic de col·laboració.

Aquest imprès i més informació el podeu demanar: Confederació Sardanista de Catalunya. Carrer Montsec, 20 baixos. 08030 Barcelona, Tel 933 197 637 o a info@conf.sardanista.cat.

nova web del concurs la sardana de l'any

Amb l'inici del concurs de La Sardana de l'Any 2016 se n'ha renovat la web. Ara ofereix una imatge més moderna i més ordenada. A més a més, aquesta nova versió és compatible amb dispositius mòbils com telèfons intel·ligents i tauletes.

La pàgina electrònica manté el domini actual: https://www.lsda.cat/ i la seva imatge és la del tipus 'web infinita', que segueix les darreres tendències de disseny. En aquest tipus de pàgina el desplaçament de la rodeta del ratolí permet veure les diverses seccions de la web. De moment hi ha actives les categories 'Escoltar i votar' i 'Consultar bases i aparellaments'. De mica en mica s'hi aniran afegint d'altres possibilitats i s'hi aplicaran nous canvis.

La presentació de la pàgina, que es converteix en imatge de fons amb el desplaçament vertical, és una fotografia de la Final d'Andorra de l'edició anterior. Aquest imatge és del conegut fotògraf sardanista Francesc 'avi' Botet, qui l'ha cedida per a aquesta finalitat.