Concedint a Bob Dylan el premi Nobel de Literatura 2016, l'Acadèmia Sueca ha distingit per primera vegada un cantautor, una elecció inesperada i que rescata de pas les lletres nord-americanes, que no rebien el guardó des del 1993 (Toni Morrison).

El cantant va actuar en dues ocasions al Festival de Cap Roig de Calella de Palafrugell. La primera va ser l'estiu del 2007 i la segona visita, cinc anys més tard, va servir per inaugurar el festival del 2012. Dylan també havia actuat l'estiu del 1998 al festival Dr. Music d'Escalarre.

Dylan ha creat "noves expressions poètiques dins la gran tradició de la cançó nord-americana", va destacar l'Acadèmia en la decisió d'un premi pel qual sonaven el sirià Adonis, el japonès Haruki Murakami, el kenyà Ngugi wa Thiongo i el nord-americà Philip Roth, entre altres.

La secretària permanent de l'Acadèmia, Sara Danius, va defensar en declaracions posteriors la condició de poeta de Dylan i va recórrer a l'exemple dels antics poetes grecs com Homer, que escrivien poesia per ser escoltada i interpretada.

"Bob Dylan és un gran poeta en la gran tradició de la llengua anglesa des de William Blake endavant", va afirmar Danius, ressaltant que ha barrejat la música popular del blues del Delta i el folklore dels Apalatxes amb el simbolisme de Rimbaud, a més de reinventar-se de forma contínua i construir una nova identitat.

Encara que l'Acadèmia sempre insisteix que no premia ni corrents ni països, sinó només autors individuals, la seva elecció continua la tendència iniciada l'any passat -el primer de Danius com a secretària- amb el premi a la bielorusa Svetlana Alexiévich i un gènere no reconegut abans: el reportatge periodístic.

L'elecció del cantautor va sorprendre a Estocolm malgrat que feia anys que se l'anomenava com un seriós candidat. Danius va desmentir discrepàncies entre els acadèmics i va destacar el "gran consens" entorn de Dylan, que els principals mitjans suecs van qualificar de designació "arriscada" i "sorprenent".

Nascut el 1941 a Duluth (Minnesota) com Robert Allen Zimmerman, l'interès de Bob Dylan per la música popular nord-americana -especialment per Woody Guthrie- es va despertar en la seva adolescència, així com per la generació Beat i els poetes modernistes.

Dues dècades després, quan ja s'havia traslladat a Nova York, va començar a gravar discos d'impacte decisiu en la música popular com Bringing It All Back Home, Highway 61 RevisitedBlonde on Blonde, que van tenir continuïtat en anys posteriors amb obres com Oh Mercy, Time Out Of MindModern Estafis.

Un artista compromès

L'Acadèmia Sueca va assenyalar també que Dylan ha tocat en les seves lletres temes com les condicions socials, la religió, la política i l'amor, i que aquestes han estat editades de forma regular en llibres; i va destacar a més la seva versatilitat, que inclou la pintura i el cinema.

Autor d'un llibre experimental, Taràntula (1971), i d'una recopilació d'escrits i dibuixos dos anys més tard, també va publicar una autobiografia el 2004, batejada Cròniques.

"Dylan té l'estatus d'una icona. La seva influència en la música contemporània és profunda i és objecte d'un corrent constant de literatura secundària", sosté l'Acadèmia.

El compositor rebrà els 8 milions de corones sueques (906.000 dòlars) amb què està dotat aquest i la resta dels Nobel en la cerimònia que se celebra el 10 de desembre a Estocolm.